Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rijnstate weet MRSA-epidemie te stoppen

Redacteur Zorg+Welzijn
Met het Norovirus – buikkramp - op de afdeling geriatrie, heeft het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem in ieder geval de MRSA-epidemie kunnen stoppen. Daarvoor was een groot onderzoek nodig, waaruit bleek dat negen patiënten en één medewerker zijn besmet door de resistente bacterie. 300 Patiënten zijn opgeroepen en ruim 400 medewerkers zijn getest.
Rijnstate weet MRSA-epidemie te stoppen

In juli van dit jaar startte Rijnstate een groot onderzoek naar de ziekenhuisbacterie MRSA. In het Rijnstate ziekenhuis Arnhem is in 2011 bij 12 patiënten en 1 medewerker dezelfde variant van de MRSA-bacterie aangetroffen. Uit voorzorg heeft het ziekenhuis bijna 300 patiënten opgeroepen zich te laten testen op de bacterie. Uit dit onderzoek zijn nog 10 besmettingen naar voren gekomen en behandeld. Inmiddels is het onderzoek volledig afgerond en heeft Rijnstate verdere verspreiding van deze MRSA-variant kunnen stoppen.

Uitgebreide aanpak

In het onderzoek zijn 288 patiënten opgeroepen om zich te laten kweken bij hun huisarts. Nu het onderzoek is afgerond, is duidelijk dat alle besmette patiënten contact hebben gehad met patiënten van de verpleegafdelingen Chirurgie en Traumatologie. Volgens Ellen Mascini, arts-microbioloog van Rijnstate, heeft de uitgebreide aanpak succes gehad: “Natuurlijk is het heel vervelend als je de beslissing moet nemen om zo’n groot onderzoek te gaan doen. Achteraf ben ik blij dat we het zo hebben aangepakt. Door optimale samenwerking binnen het ziekenhuis, maar ook met patiënten en huisartsen, hebben we deze variant van MRSA goed weten aan te pakken.”

Verspreiding

Deze MRSA-bacterie is niet meer gevoelig voor antibiotica die gewoonlijk worden voorgeschreven. Dit betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn. In het ziekenhuis bestaat de kans op verspreiding van de MRSA-bacterie, omdat veel zieke mensen bij elkaar zijn opgenomen. Het Rijnstate ziekenhuis meldt overigens dat Nederlandse ziekenhuizen bij jaarlijks bij ongeveer 1.500 mensen een MRSA-besmetting vast stellen. Voor gezonde mensen vormt de MRSA-bacterie geen risico. (Zorgvisie – Carolien Stam)

lees ook:

Opnamestop Westfriesgasthuis om MRSA-bacterie

Scheper Ziekenhuis sluit ic om bacterie

Lemstra onderzoekt uitbraak bacterie in Maasstad

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.