Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rinda den Besten gaat gezondheidsachterstand aanpakken

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft Rinda den Besten benoemd als ambassadeur van de lokale aanpak van gezondheidsachterstanden. Gemeenten krijgen twintig miljoen euro per jaar voor het verbeteren van gezondheid In kwetsbare wijken.
Rinda den Besten gaat gezondheidsachterstand aanpakken
Foto: ANP Robin van Lonkhuijsen

Den Besten heeft grote bestuurlijke ervaring als voorzitter van de PO-raad en voormalig wethouder van Utrecht. Als ambassadeur zal zij overal in het land praktisch advies geven, betrokken organisaties bij elkaar brengen zodat ze van elkaar kunnen leren, goede voorbeelden onder de aandacht brengen en nog veel meer. Rinda den Besten:  ‘Als ambassadeur wil ik vooral anderen inspireren met mijn eigen ervaringen uit Utrecht, maar ook met ervaringen van andere gemeenten. Samen bereik je meer. Als gemeenten samenwerken met partijen en bewoners in de wijk wordt 1 + 1 = 3.’

Wijkgerichte aanpak

Onderzoek laat zien dat mensen met een lage sociaal economische positie zij gemiddeld 6 jaar korter leven en bovendien meer levensjaren – gemiddeld 19 – doorbrengen in minder goede gezondheid. Om hier verandering in te krijgen heeft het ministerie een integrale wijkgerichte aanpak opgezet. Het is gericht op gezonde bewoners, een gezonde leefomgeving, goede zorg met aandacht voor preventie.  Via dit stimuleringsprogramma krijgen gemeenten de komende vier jaar advies op maat en ondersteuning bij de lokale aanpak van gezondheidsachterstanden. Het programma ‘Gezond in…’ richt zich in eerste instantie op gemeenten met wijken met de grootste achterstanden. Het programma is in juni van start gegaan. Voor hun lokale aanpak krijgen gemeenten met kwetsbare wijken in 2014 al tien miljoen euro per jaar via de decentralisatie-uitkering Gezond in de Stad (GIDS). Per januari 2015 worden daar nog eens 10 miljoen euro aan toegevoegd. Daarmee komt het totaal van deze uitkering op twintig miljoen euro per jaar, zodat nog meer gemeenten en wijken in aanmerking komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.