Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rode cijfers Charim na verscherpt toezicht

Mark van Dorresteijn
Zorgorganisatie Charim heeft in 2012 een negatief resultaat van ruim drie miljoen euro. Als reden noemt de organisatie de extra kosten voor het op orde brengen van de kwaliteit en het afbouwen van thuiszorg in de wijk.
Rode cijfers Charim na verscherpt toezicht
Foto: ANP Lex van Lieshout

Charim werd in mei 2012 door de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de vingers getikt omdat er structureel onveilig met medicijnen werd omgesprongen. Uit het inspectierapport bleek dat een behandeling met medicijnen werd aangepast zonder dat een arts was geraadpleegd. Bovendien werd met medicatie van een cliënt gestart zonder toestemming van de arts die de medicijnen voorschreef. Verder zette de IGZ grote vraagtekens bij de bekwaamheid en bevoegdheid van het personeel en de uitzendkrachten van Charim. Het toezicht werd in november opgeheven na verbeteringen door de organisatie.

Hoge kosten

Na verkoop van activiteiten heeft Charim per juni de thuiszorg in de wijk afgebouwd. De overgebleven extramurale zorg in de aanleunwoningen moest juist verbeterd worden omdat de medicatieverstrekking niet op orde was. Ook intramuraal heeft de organisatie geïnvesteerd in het verbeteren van de kwaliteit. Naast kosten voor verbetering van de kwaliteit, zorgden ook reorganisatiekosten, herwaardering vastgoed en de jaarlijkse bijdrage voor de voorziening langdurig zieken, voor een zwakkere financiële positie. In het jaarverslag geeft de organisatie toe de prioriteit vooral op de kwaliteit van zorg gelegd te hebben. De bedrijfsvoering kreeg daardoor minder aandacht. Tot slot zorgde een administratieve fout ervoor dat de kapitaallastenvergoeding als opbrengst in de boeken werd genoteerd, waardoor het bedrijf ten onrechte rekende op een bedrag van 2,3 miljoen euro.

Verwachting 2013

Het komende jaar verwacht Charim eveneens een verlies. Het eerste kwartaal 2013 is negatief afgesloten. De prognose is dat in het vierde kwartaal de maandresultaten weer op een positief niveau zullen zijn. Er wordt gestreefd naar een resultaatniveau in 2014 van in ieder geval 2 procent van de omzet. Dit niveau is nodig om de daling in het eigen vermogen weer te kunnen compenseren. De zorggroep wil in 2013 de personeelskosten normaliseren door ziekteverzuim terug te dringen, meer kostenbewustzijn in de organisatie te brengen en de inzet van personeel zo effectief en efficiënt mogelijk in overeenstemming te brengen met de omzet.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.