Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 100 miljoen naar jeugdhulp

Bert Bukman
De komende jaren komt voor het programma Zorg voor de jeugd 108 miljoen euro beschikbaar voor verbetering van de jeugdhulp. Dat schrijven de ministers De Jonge (VWS) en Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.
Zorg voor de Jeugd
Foto: AdobeStock

Het programma Zorg voor de jeugd omvat een aantal concrete plannen, aldus de ministers. Deze hebben als voornaamste doel ervoor te zorgen dat kinderen, jongeren en gezinnen op tijd de juiste hulp krijgen. Zo moet elk uit huis geplaatst kind een eigen mentor krijgen. Ook wordt de pleegzorg verlengd tot 21 jaar. En er komt een einde aan het separeren in de gesloten jeugdzorg.

Ook moeten de wachtlijsten korter worden. Dit gebeurt onder meer door het ambulante, specialistische aanbod te vergroten en het hoog-specialistische, intramurale zorgaanbod beter op elkaar af te stemmen.

Gemeenten

Het programma wordt uitgevoerd samen met gemeenten, zorgaanbieders en cliëntenorganisaties. De gemeenten en het ministerie van VWS dragen ieder voor de helft bij aan de kosten van het programma. Daarnaast is een fonds van 200 miljoen euro beschikbaar waarop gemeenten tijdelijk een beroep kunnen doen bij tekorten.

Om voor een bijdrage in aanmerking te komen, worden ‘Regionale deals Jeugd’ gesloten. Daarvoor stellen jeugdhulpregio’s een driejarig transformatieplan op dat aansluit op de actielijnen van het programma Zorg voor de Jeugd. Het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ) gaat de gemeenten hierbij ondersteunen en adviseren.

Ondersteund

De resultaten van het programma worden gemeten. ‘Met een enquête vragen we jongeren en gezinnen zelf of ze zich merkbaar beter ondersteund voelen’, aldus de brief van de bewindslieden. ‘Mede om leren in de praktijk te stimuleren zal het OZJ ontwikkelingen in de jeugdhulp volgen en, waar nodig en gewenst, aanvullend onafhankelijk onderzoek uitzetten.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.