Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rutger Engels nieuwe voorzitter Trimbos-instituut

Mark van Dorresteijn
Rutger Engels van de Radboud Universiteit Nijmegen wordt per 1 januari 2014 voorzitter van de raad van bestuur van het Trimbos-instituut. Hij volgt Jan Walburg op, die sinds 2003 voorzitter was en nu benoemd is als hoogleraar positieve psychologie aan de Universiteit Twente.
Rutger Engels nieuwe voorzitter Trimbos-instituut

Engels is momenteel leider van een internationaal toonaangevende groep die onderzoek doet naar de beginfasen van verslaving bij adolescenten. Hij heeft vele wetenschappelijke publicaties op zijn naam in nationale en internationale tijdschriften en heeft het denken over beginnend alcoholgebruik bij jongeren radicaal veranderd. Engels blijft verbonden als hoogleraar aan de Radboud Universiteit.

Ontwikkeling zorg

‘Het Trimbos-instituut is een vooraanstaand kennisinstituut in Nederland op het gebied van geestelijke gezondheid en verslaving’, stelt Engels. ‘Pijlers zoals de richtlijnontwikkeling in de ggz en jeugdzorg, landelijke monitorstudies, preventie en interventie programma’s, internationale projecten rondom drugs en coördinatie van landelijke netwerken zijn van essentiële waarde voor beleid en zorg van overheden en instellingen. Belangrijk vind ik ook de inzet voor de ontwikkeling van zorgplannen voor ouderen en mantelzorg. Het Trimbos-instituut staat bovendien in de voorhoede als het gaat om vertalen van wetenschappelijke inzichten naar innovatieve methodieken zoals in e-mental health.’ In zijn nieuwe functie verheugt Engels zich op het brede perspectief van het Trimbos-instituut en zal hij zich sterk blijven maken voor het onderzoek naar de relatie tussen verslaving en opvoeding: ‘Om een voorbeeld te geven, ik wil nog preciezer gaan kijken naar hoe ouders de ideeën en motivaties van jongere kinderen (vanaf 6 jaar) over roken en drinken beïnvloeden en die inzichten gebruiken voor de ontwikkeling van theorie-gestuurde evidence-based programma’s. Echter, mijn belangstelling is breed en mijn ervaringen in de academische werkplaats zullen goed van pas komen bij het Trimbos-instituut.’

Achtergrond voorzitter

Engels studeerde van 1989 tot 1993 aan de Universiteit van Groningen sociale en organisatiepsychologie. Bij de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Maastricht behaalde hij zijn PhD en werkte vervolgens bij de Universiteit van Utrecht, voor hij in 2001 de overstap maakte naar de Radboud Universiteit waar hij hoogleraar werd bij de onderzoeksgroep ontwikkelingspsychopathologie. Engels heeft bestuurlijke functies vervuld waaronder vice-decaan onderzoek en directeur van het Behavioural Science Institute. Engels leidt in Nijmegen een grote onderzoeksgroep naar met name middelengebruik en psychopathologie bij jongeren. Samen met genetici en psychiaters ontdekte Engels dat kinderen met de combinatie van genetische kwetsbaarheid voor verslaving en ouders die weinig regels stellen, meer alcohol drinken dan kinderen met strengere ouders of kinderen zonder de specifieke genetische gevoeligheid. De resultaten van o.a. zijn longitudinaal gezinsonderzoek zijn met het Trimbos-instituut en Stivoro verwerkt in preventiebeleid, lesprogramma’s voor op scholen en een serie programma’s en campagnes gericht op ouders en kinderen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.