Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ruud Lapré stopt als NVZD-voorzitter

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg NVZD is op zoek naar een nieuwe voorzitter. Ruud Lapré stopt per 1 januari 2013 als zijn termijn van twee jaar erop zit.
Ruud Lapré stopt als NVZD-voorzitter

Volgens Lapré is het van begin af aan de bedoeling geweest dat hij één termijn zou aanblijven. ‘Ik ben niet meer de jongste en wil graag nog andere dingen doen.’

NVZD zoekt onafhankelijke voorzitter

Lapré begon bij de NVZD toen de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg in een diepe bestuurscrisis zat over de te varen koers. Het conflict leidde tot het vertrek van toenmalig directeur Jan Aghina en toenmalig voorzitter Bert Bunnik. Lapré bracht als eerste onafhankelijke NVZD-voorzitter die niet uit de eigen gelederen kwam, de NVZD in rustiger vaarwater. De NVZD zoekt opnieuw een onafhankelijke voorzitter die als politiek lobbyist de belangen van de zorgbestuurders behartigt. Op 28 november maakt de NVZD op de algemene ledenvergadering bekend wie Lapré opvolgt.

Accreditatie zorgbestuurders NVZD

Lapré kijkt met voldoening terug op wat er is bereikt de laatste twee jaar. Trots is hij op het streven naar normen voor goed bestuur, waar de NVZD druk mee bezig is. Dat moet leiden tot een vorm van accreditatie, vooralsnog op vrijwillige basis. Lapré vindt het jammer dat hij de afsplitsing van de Geneeskundige Vereniging voor bestuurders in de curatieve zorg niet heeft weten te verhinderen. Zij hebben zich een jaar geleden afgescheiden van de NVZD en zijn zelfstandig verdergegaan als Bestuurders Curatieve Zorg Nederland (BCZN). ‘Maar de samenwerking met de BCZN is buitengewoon constructief, met name op het gebied van de accreditatie.’

Loopbaan Ruud Lapré

Lapré heeft een rijke loopbaan achter de rug. Hij was ruim twintig jaar hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en bekleedde de leerstoelen gezondheidszorgbeleid en economie van de gezondheidszorg. Hij stond aan de wieg van het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus. Bij adviesbureau KPMG was hij van 1988-1995 partner en directeur. Hij zat jarenlang in de adviesraad van Zorgvisie en was voorzitter van de jury die de jaarlijkse prijs voor zorgmanager van het jaar uitreikt. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Lapré beoogd voorzitter NVZD
Geneeskundige Vereniging verder als BCZN

1 REACTIE

  1. Het is dan ook het takenpakket waarmee de BCZN zich sterk onderscheidt van de NVZD: Richt de NVZD zich op de managers (de bestuurders in algemene zin) van zorginstellingen en hun rechtspositie en arbeidsvoorwaarden, de BCZN stelt zich ten doel de krachten te bundelen voor het inhoudelijk en kwalitatief ondersteunen en versterken van de functie van bestuurders van zorginstellingen.
    Zo wordt op de site van BCZN vermeld. Wat een overlapping; kunnen beiden niet in een instituut opgaan. Wellicht een kostenbesparing.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.