Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ruwe sterftecijfers doen ziekenhuizen weinig

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De interpretatie van de sterftecijfers ligt echter gevoelig in de ziekenhuiswereld. Ziekenhuizen reageren uiterst behoedzaam op de uitkomsten van het gisteren gepubliceerde ruwe cijfermateriaal.
Ruwe sterftecijfers doen ziekenhuizen weinig

De cijfers zeggen niet zo veel, zo stelt NVZ-bestuurder Wim van Harten in het artikel in Medisch Contact. Toch vindt hij het verstandig als ziekenhuizen hun patiëntendossiers er nog eens op nakijken.

Dwang

Bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis in Groningen wil wel voorzichtig iets kwijt over de interpretatie. Zijn ziekenhuis scoort al jaren heel hoog met een veel lager dan gemiddeld gecorrigeerd sterftecijfer (HSMR). Tussen de ruwe sterftecijfers springt zijn ziekenhuis er ook bovengemiddeld uit. Feenstra: “Het is buitengewoon lastig om de cijfers goed te interpreteren. Maar wij komen er al sinds 2003 heel goed uit. Het moet wel zo zijn dat wij bij de beste vijftig procent zitten.”

Ook Feenstra noemt de grote verschillen in registratie als probleem. Van groot belang is dat ziekenhuizen uniform registreren. Dat is nu nog niet zo. Toch ziet Feenstra wel een voordeel in het publiceren van de ruwe cijfers: “Het dwingt wel. Ik kan me voorstellen dat het ziekenhuis dat nu als slechtste naar voren komt, sneller werkt om alles op orde te hebben. Tenslotte wordt de informatie uiteindelijk wel gebruikt als kwaliteitsindicator, door huisartsen en zorgverzekeraars bijvoorbeeld.”

Nuchter

Joris de Jong is bestuurder van het Sint Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal. Zijn ziekenhuis heeft met 2,7 procent het hoogste sterftecijfer. “Wij blijven er vrij nuchter onder. Wij zijn voor transparantie maar deze cijfers zeggen niets over de kwaliteit van onze zorg.” Het Sint Franciscus heeft een aantal factoren uitgezocht die het sterftecijfer hoog doen uitkomen. De Jong noemt de hoge leeftijd van de patiënten, het grote aantal longkankerpatiënten en een groot aantal patiënten dat wordt opgenomen om in een veilige omgeving te kunnen overlijden. Hij zegt niet van plan te zijn om specifiek nog naar de resultaten te kijken van zijn ziekenhuis in vergelijking met andere ziekenhuizen. “Wij willen ons sociale karakter behouden. We werken keihard aan onze kwaliteit en dat blijven we doen.”

Verkeerd gemeld

Het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal scoorde met elf overlijdensgevallen erg hoog op het sterftepercentage onder dagopnames. Bestuursvoorzitter Guus Bruins laat weten de elf statussen direct te hebben gelicht. Men bleek de definitie te ruim te hebben geïnterpreteerd. “Al deze overlijdensgevallen deden zich voor op de spoedeisende hulp en waren allemaal reanimatiegevallen. Wij dachten dat wij die ook onder deze categorie moesten melden, maar dat bleek niet zo te zijn.” De NVZ laat weten dat het cijfer van het Refajaziekenhuis inmiddels is aangepast.

Gecorrigeerd

Een expertgroep werkt hard aan het corrigeren van de ruwe cijfers die nu beschikbaar zijn. Halverwege volgend jaar hopen de onderzoekers met de gecorrigeerde sterftepercentages te kunnen komen. Daar mag dan wel een kwaliteitsoordeel aan worden verbonden. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Grote variatie in sterftecijfers ziekenhuizen

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Als er percentage gewijs meer sterfgevallen zijn voor een specifieke operatie in verhouding tot ziekenhuizen zijn deze cijfers zeker vanuit patiënt optiek van belang.
    Ook zou ik graag de positieve resultaten willen zien. Ik zou dan samen met mijn huisarts de afweging kunnen maken welke arts mij gaat opereren.

  2. Lees alle reacties
  3. Kwaliteit bewaken is prima. Maar heeft dit onderzoek enige zin ? Academische ziekenhuizen hebben toch veel meer specialiteiten zodat er ook vaker mensen helaas moeten overlijden. Ik vind dit onderzoek zonde van de tijd en vooral het geld. Er zijn andere zaken genoeg in de zorg waar geld voor nodig is !!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.