Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVS wil meer ruimte voor maatwerk

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) wil meer ruimte voor maatwerk in alle geledingen van de zorgsector. 'We willen meer ruimte voor wikken en wegen, meer ruimte voor verschillende oplossingsstrategieën,' aldus RVS-voorzitter Pauline Meurs.
Pauline-Meurs_450.jpg
Pauline Meurs

De raad heeft maandag tijdens een conferentie over tien jaar zorgstelsel stilgestaan bij de fundamentele uitgangspunten van het Nederlandse zorgstelsel. Aanleiding is de invoering van een nieuw stelsel voor de curatieve zorg in 2006. De adviesraad heeft niet de balans opgemaakt van wat de afgelopen jaren goed of fout is gegaan. ‘Als je verschillende stelsels in de wereld vergelijkt, zie je dat je op geen enkele manier een relatie kunt leggen tussen de kwaliteit van de zorg en de vorm van een stelsel. Wij hebben nu de behoefte een spade dieper te gaan en te kijken naar de uitgangspunten,’ aldus Meurs. Dat heeft ertoe geleid dat de RVS naast “toegankelijkheid”, “betaalbaarheid” en “kwaliteit” als leidende principes voor politici en beleidsmakers pleit voor aandacht voor “pluriformiteit” als vierde principe. Meer aandacht voor pluriformiteit schept ruimte voor verschillende oplossingen als het gaat om het verlenen van zorg, het ontvangen van zorg, het toezicht op de zorg of de financiering ervan.

Ontzettend balen
Ook de NZa en de Inspectie staan open voor pluriforme oplossingen. ‘Als je echt wilt vernieuwen, moet je experimenteren. Een kwaliteitskader moet leiden tot een kader voor experimenteren,’aldus inspecteur-generaal Ronnie van Diemen van de IGZ. Ze gaf gisteren desgevraagd aan “ontzettend te balen” van de berichtgeving over de “zwarte lijst” bij de verpleeghuizen. ‘Ik ben voor leren en verbeteren.’

Doelmatig
Volgens NZa-voorzitter Marjan Kaljouw is de afgelopen periode teveel gekeken naar rechtmatigheid en te weinig naar doelmatigheid. ‘We hebben uit het oog verloren om het gesprek aan te gaan met burgers over wat zij onder kwaliteit verstaan,’ aldus Kaljouw.

Kees Vendrik
Kees Vendrik, lid van de Algemene Rekenkamer, vroeg aandacht voor de rechtmatigheid van de zorguitgaven. ‘Ik zie een haperende praktijk en ik proef onbehagen over hoe de rechtmatigheid moet worden vastgesteld. We hebben met elkaar in Den Haag afgesproken dat de uitgaven in de zorg rechtmatig moeten zijn. Dat vinden we belangrijk en dan is dit de consequentie,’ aldus Vendrik.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.