Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVZ: ‘Fusies in zorg bevorderen kwaliteit’

Fusies in de zorg leiden helemaal niet tot slechtere of duurdere medische hulp. Dat zegt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in zijn advies Schaal en Zorg, dat dinsdag aan minister Klink van Volksgezondheid is aangeboden.

De kwaliteit van de zorg is soms juist gediend met overnames en de concentratie van kennis en kapitaal in ziekenhuizen. De minister van Volksgezondheid de macht geven fusies te verbieden – zoals de Tweede Kamer wil – is daarom een overbodig en bot middel. Dat staat in het RVZ-advies. Klink had om het advies verzocht omdat de Kamer een voorgenomen megafusie in de zorg wil blokkeren.

Dominante zorginstellingen

In een eerste reactie in de Volkskrant zegt de minister verheugd te zijn dat fusies de zorg ten goede komen. Klink vindt verder dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit extra aandacht moet geven aan dominante posities van zorginstellingen. Meer macht voor de minister is dan niet nodig.

Kwaliteit van zorg

Uit onderzoek van de RVZ blijkt dat de samenvoeging van ziekenhuizen of verpleeginstellingen ertoe heeft geleid dat er meer vestigingen zijn gekomen. Die zijn onderdeel van een grotere rechtspersoon. ‘Grootschaligheid in juridische zin kan heel goed samengaan met kleinschalige zorg op maat’, aldus de RVZ.

Grootschaligheid

In ziekenhuizen is de grootschaligheid vaak een harde noodzaak om mensenlevens te redden. Specialistische ingrepen vergen ervaring en apparatuur die niet aanwezig zijn in kleinere instellingen. Zo liggen de overlevingskansen van vrouwen met eierstokkanker in grotere ziekenhuizen tientallen procenten hoger.

Zorgfusie

De directe aanleiding voor het RVZ-advies is de wens van de Kamer om de voorgenomen fusie tussen de zorginstellingen Philadelphia (gehandicaptenzorg), de Evean Groep (ouderenzorg) en woningbouwcorporatie Woonzorg Nederland te verbieden. De RVZ ziet daarvoor geen enkele reden. Volgens RVZ-voorzitter Meijerink in de Volkskrant zou het terugdraaien van de marktwerking in de zorg “desastreus zijn’ voor de kwaliteit van de medische hulp. ‘De patiënt heeft voordeel van schaalvergroting. Dat wil de Kamer hem toch niet ontnemen?’ (De Volkskrant)

Lees ook:

VGN verbaasd over ophef monsterfusie

Kamer wil dat minister monsterfusie blokkeert

Monsterfusie Espria

CDA wil Kamerdebat over monsterfusie

NMa gaat akkoord met monsterfusie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.