Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Salarisverlaging lokt protest thuiszorg uit

Honderden thuishulpen van Groene Kruis Domicura hebben afgelopen dinsdag ruim 10.000 handtekeningen overhandigd aan de wethouder Maastrichtse PvdA wethouder van zorg Jacques Costongs. Zij protesteren hiermee tegen de voorgenomen salarisverlaging van maar liefst 20 procent.

Voor de thuiszorgmedewerkers van Groene Kruis Domicura (GKD) is het onbegrijpelijk dat zij salaris moeten inleveren, terwijl de bestuurder die dit in gang zette met een salaris van 240.000 euro in de top tien van de lijst van salarissen staat. Als de salarisverlagingen doorgaan, zullen de thuishulpen van GDK overgaan tot stiptheidsacties of werkonderbrekingen, aldus vakbond De Unie Zorg en Welzijn. Soortgelijke problemen spelen bij ook Zorggroep Noord en Midden Limburg. Ook daar dreigen acties.

Herindicatie als signaal

Thuiszorgmedewerkers moeten salaris inleveren anders dreigt ontslag als gevolg van de WMO problematiek. Door thuishulpen in een lagere salarisschaal in te delen willen de thuiszorgorganisaties deze problemen het hoofd bieden. Veel cliënten hebben een te lage hulpindicatie en de vakbond adviseert de thuishulpen om waar nodig samen met de cliënten een verzoek tot herindicatie te doen als signaal naar de gemeente.

Behoorlijke arbeidvoorwaarden

De Unie Zorg en Welzijn vindt dat de overheid moet zorgen voor rust in de thuiszorgsector en pleit voor regels voor aanbestedingstrajecten en een norm voor de salarissen van de thuiszorgbestuurders. “Bestuurders in de thuiszorg moeten zich rekenschap geven van de situatie van hun medewerkers en behoorlijke arbeidsvoorwaarden nastreven. Zij moeten de hand in eigen boezem steken en hun eigen arbeidsvoorwaarden op een billijk niveau brengen, aldus Patrick Meerts van vakbond De Unie Zorg en Welzijn. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Acties in thuiszorg dreigen in Limburg

GroenekruisDomicura in zee met Vebego

Thuiszorg Centrale Flevoland failliet

3 REACTIES

  1. Ik ben sinds 31-1-’08 bij GkD,nadat COTL in Hoensbroek failliet was gegaan, we konden toen kiezen of FWG 10 of op straat. Ik krijg dus al vanaf februari 1,50 Euro per uur minder, en dat is eigenlijk ook niet leuk. Maar ja je kunt kiezen of delen, nietwaar. Ik werk zelfs bij een paar plus clienten.Ik vind het fijn dat jullie dit allemaal doen, want ik heb zelf in de OR bij COTL gezeten, en het is zeker belangrijk werk wat jullie doen. Veel succes hiermee, en dan mijn vraag zit er voor ons ook nog iets in? Groetjes Hannie .

  2. Lees alle reacties
  3. We zijn nu een aantal weken na de demonstratie en ik vraag me af of er nog iets gedaan word aan de loonsvermindering die ons voor de deur staat.We zijn net een groep makke schapen die gewoon elke dag naar het werk gaan terwijl geen kip ernaar vraagt als het straks daadwerkelijk zo ver is en er een schandalig laag loon word overgemaakt door gkd,hoe het verder moet met mensen die nu al alles uit de kast moeten halen om alle gaatjes gevult te krijgen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.