Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Samsom geeft zorggarantie voor PvdA-gemeenten

In elke gemeente waar de PvdA in het bestuur komt, zal de zorg voor iedereen beschikbaar blijven. Die garantie geeft PvdA-leider Diederik Samsom in een interview met NU.nl.
Samsom geeft zorggarantie voor PvdA-gemeenten
Foto: ANP Jerry Lampen

Hij doelt onder meer op voldoende wijkverpleegkundigen en voldoende dagbesteding (activiteiten voor mensen met een handicap). ‘Ik garandeer dat in elke gemeente met een PvdA-bestuur die zorg geregeld is, stelt hij op nieuwssite NU.nl.

Gemeenten krijgen per 2015 de verantwoordelijkheid over deze dagbesteding, maar krijgen daarvoor minder geld. De wijkverpleging wordt een verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars, maar ook zij krijgen te maken met een korting op het budget. Gemeenten gingen zelf al over de huishoudelijke hulp, maar ook dat bedrag gaat omlaag.

Eigen bijdrage

Samsom wil de gegarandeerde zorgtoegankelijkheid betalen door een eigen bijdrage te vragen van de hoge inkomens en door niet direct de onroerendezaakbelasting te verlagen.

Verbazing

Ouderenbond ANBO is verbaasd over de belofte van Samsom . ‘Natuurlijk is dit een prachtige belofte; de garantie van zorg geeft zekerheid. Echter, het is een onjuiste voorstelling van zaken, die Samsom niet waar kan maken. De gemeente gaat maar over een heel klein deel van de zorg; de wijkverpleegkundige die Samsom noemt is de verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars. Dit is een lege belofte’, aldus ANBO-directeur Liane den Haan.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Irritatie

ANBO ergert zich aan landelijke politici die zich met lokaal beleid bemoeien, aldus Den Haan. ‘Lokaal beleid dat de landelijke politici nota bene zelf willen decentraliseren. Samsom weet dat de lokale politici nog geen kaas gegeten hebben van de decentralisaties op zorg, werk en jeugdzorg, en daarom wordt hij landelijk als stemmentrekker ingezet. Maar met dit soort interventies wordt het echt niet duidelijker voor de kiezer.’ ANBO concludeerde eerder dat de verkiezingsprogramma´s voor de gemeenteraadsverkiezingen verre van concreet zijn over de zorgtaken die op gemeenten afkomen.

5 REACTIES

 1. Vreemd dat de huishoudelijke hulp en wmo mogenlijk uitbesteed gaat worden aan zonnehuizen.
  nieuwsblad voor de gemeente grootegast- zuidhorn- de marne
  de krant 18-maart 2014
  600 ontslagen en dan de mensen vragen die ontslagen gaan worden of ze vrijwillig willen doorgaan bij zonnehuis.de zorgmedewerkers

 2. Lees alle reacties
 3. Dat Samson zo’n vanzelfsprekendheid, die door alle partijen kan worden onderschreven, uitspreekt is al veel zeggend. Het had echt betekenis gehad als hij de voorwaarden waaronder dat moet gebeuren, door bijvoorbeeld de kwaliteit van de diverse vormen van zorg te garanderen (voor zover dat kan), door vooraf aan zorgaanbieders eisen te stellen aan de zorg die ze gaan leveren als ze een contract van de gemeente krijgen. Als de PvdA die eisen zou formuleren en dan zou zeggen ‘geen contract zonder te voldoen aan deze eisen’ zou het wat minder demagogisch klinken.

 4. Een dergelijke belofte is ongeloofwaardig omdat:
  (1) de meeste gemeenten door coalities worden bestuurd waardoor compromissen noodzakelijk zijn,
  (2) de decentralisatie gepaard gaat met forse bezuinigingen, maar nog niet duidelijk is hoe groot die bezuinigingen zijn tot de mei-circulaire,
  (3) de gemeenten vele AWBZ-aanspraken van patiënten verplicht moeten overnemen zonder daar financieel voor te worden gecompenseerd,
  (4) vele gemeenten grote verliezen hebben geleden op grondposities en niet in staat zijn de bezuinigingen op te vangen.
  Dergelijke beloften maken Samson dus ongeloofwaardig met zijn ‘eerlijke verhaal’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.