Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Schippers blijft buiten conflict Postmus en VUmc

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers van VWS gaat zich niet mengen in het conflict tussen het VUmc en longarts Piet Postmus. Dat schrijft zij vrijdag aan de Tweede Kamer.
Schippers blijft buiten conflict Postmus en VUmc

GroenLinks had vragen gesteld over Postmus, die eind augustus door het ziekenhuis op non-actief werd gezet omdat zijn positie onhoudbaar was. Volgens Schippers gaat het om een arbeidsrechtelijke zaak, waarvan de inhoud haar niet bekend is. Het instellen van een onderzoek, zoals GroenLinks graag had gezien, is volgens Schippers niet aan de orde.

Conflict Postmus

Postmus werkt momenteel op verzoek van het ziekenhuis aan een notitie, waarin hij zal aangeven hoe hij de relaties en de communicatie wil herstellen. Hij vindt dat de omgekeerde wereld, maar doet het toch omdat hij graag weer aan de slag wil. Postmus kwam in conflict met het ziekenhuis toen hij naar de raad van toezicht stapte om zijn bezorgdheid te uiten over de veiligheid van patiënten. Dat hij op non-actief werd gezet, zorgde voor brede verontwaardiging, onder meer bij patiëntenverenigingen.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

4 REACTIES

  1. De grootste kostenpost van de Zorg is het personeel, incl. Raden van Bestuur (ook voelen zij dat anders). Dat betekent dat Kwaliteit van Zorg ook arbeidszaken behelst. De casus Postmus was voor de Minister een uitgelezen mogelijkheid om dat te laten blijken. Het is niet alleen arbeidsrechtelijk maar ook een arbeidsminachtende en -onterechtelijke zaak.

  2. Lees alle reacties
  3. Schippers is geen arts en dat wreekt zich. Ze geeft leiding aan een geheel, wat ernstig orgaanlijden laat zin. Het is geen steenpuist die opengaat in de VU. Het is de zoveelste etterbuil, die aangeeft dat de Zorg ernstig ziek is. Het wegsnijden van een buil bij de builenpest had geen zin. Pas het onderkennen van de oorzaken brengt de juiste oplossingen. Schippers heeft de ziekte consequent gebagatelliseerd, ook omdat ze niet weet, waarom een organisme ook zonder bacterieen ziek kan worden. De huidige tweede lijns Zorg behandelt op wat traumata en inderdaad weer opduikende infectieziekten na, slechts lifestylediseases. Ook kanker heeft de mens aan zijn civilisatiegraad te danken. Zivilizationskrankheiten, waar de vooroorlogse Geneeskunde in Europa geleidelijk grip op kreeg. Met preventie. Een vies woord in liberale kringen. De conflictsituatie in de VU is pathonogmonisch voor het wegglijden van onze geneeskunde in Anglo-Amerikaanse richting. En of Schippers het nu leuk vindt of niet, die is krankzinnig duur en brengt alleen kwaliteit voor wie het betalen kan. Ik zou maar wel eens een ritje naar Amsterdam maken, daar kun je echt wat van leren.Ook IGZ heeft geen tools om deze ziekte te onderkennen. Ik zou Ab Klink meenemen. Bij hem beginnen de kwartjes wel te vallen.

  4. Besteedt Schippers net zoveel tijd — wat haar plicht is — aan het Postmus-probleem als aan haar hoedje op Prinsjesdag, waren we allang uit het probleem. Zij is hoofd van het Ministerie Zorg — dat wordt betaald en staat opgesteld voor ONS, de burgers, en om dan te zeggen: “Nee, ik doe daar niet aan mee”, geeft aan hoe een slappe knieen dat ze heeft, ondanks de lulpraat die ze ongetwijfeld uren kan spuien waarom ze dat niet hoeft te doen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.