Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schippers maakt lijst van slechte artsen

Redacteur Zorg+Welzijn
Op aandringen van de Tweede Kamer gaat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) een lijst maken van niet-functionerende artsen die vanaf 2000 een deal sloten met de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook kijkt ze naar verlenging van de verjaringstermijn van medische missers van 5 jaar naar wellicht 15 jaar.
Schippers maakt lijst van slechte artsen
Foto: ANP

Minister Schippers wil ook kijken of die lijst openbaar gemaakt kan worden. Zij zal de privacyregels hierover bestuderen, beloofde de bewindvrouw donderdag tijdens het Kamerdebat over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur.  Deze medisch specialist liet zich uit het artsenregister schrappen, waardoor hij niet meer als arts mocht werken, maar desondanks weer aan de slag ging in Duitsland.

Enorme klus

De minister hield de Kamer voor dat het maken van een lijst met gesloten deals een ,,enorme klus gaat worden’’. Haar voorganger Ab Klink lukte het in 2009 niet zo’n lijst op te stellen. Schippers vraagt de IGZ nu op allerlei manieren te zoeken, omdat de informatie niet met een druk op de knop uit de IGZ-computers is te halen. Schippers: ‘Ik doe een poging om zo veel mogelijk bij elkaar te schrapen, maar de lijst zal nooit de zekerheid geven dat dit alles is. Er kan altijd iemand opduiken die er niet op staat.’

No way

Tot 2010 was het gewoon beleid om de IGZ deals te laten sluiten met slecht functionerende artsen. Nu gebeurt dat niet meer, stelde Schippers: ‘Echt, no way. Er worden geen deals meer gesloten. Iemand uit het artsenregister laten stappen is wel een snelle actie om een arts van de Nederlandse zorgmarkt te krijgen. Maar de buitenlandse patiënt is er niet mee geholpen, omdat dan nergens aangetekend staat dat zo iemand zijn beroep niet meer mag uitoefenen. Het is niet voor niets dat we die deals niet meer sluiten.’

Verjaringstermijn

De suggestie van CDA en SP om de verjaringstermijn bij medische missers van 5 naar 10 of 15 jaar te laten gaan, vindt Schippers een interessante. Ze gaat met collega-minister Ivo Opstelten (Justitie) kijken of het kan. De IGZ lag de afgelopen jaren flink onder vuur en Schippers en de Kamer willen graag dat de inspectie anders gaat werken. De bewindsvrouw wil de IGZ daarom liefst niet te veel belasten met graafwerk in het verleden. ‘Iedere toezegging die ik hier doe en die te maken heeft met het verleden betekent dat ze nu minder op de werkvloer kunnen zijn.’

3 REACTIES

 1. Waar hadden we de dure BIG- registratie eigenlijk voor ? ? Wat registreert de igz eigenlijk wel ? In elk geval niet de eigen impotentie en nalatigheid ! WE hebben al keurslagers en edelslagers . Keurartsen hebben we al .Nu ook nog edelartsen ? Wat worden de kwaliteitscriteria , wie bepalen die, en wie gaat dan de lijst samenstellen ? ? De controle zal geschieden door ook al reeds bestaande controle-artsen , hoogst waarschijnlijk onder leiding van …….KAFKA ? ?

 2. Lees alle reacties
 3. @ Mr Dalmijn, ik ben het op zich met uw bijdrage eens.
  Toch denk ik dat het inderdaad riskant blijkt om te komen tot een lijst van ‘goede dokters’.
  Anno 2013 lijkt het complimenteren van een behandelend arts ‘not done’, en is de schandpaal veel interessanter.
  Niet iedereen lijkt te beseffen dat de enige manier om de schandpaal te ontkomen is, om geen arts meer te zijn.
  Punt.
  Artsen die niets doen, en die dus geen patiënten behandelen, worden niet blootgesteld aan de schandpaal. Mooi!
  Ik betwijfel echter of dit feit in het belang is van de kritische zorgconsument.
  Of mevrouw van Loon, 92 jaar, diabetes, beginnende dementie, slijtage van de heup, hier iets mee kan?
  Dit lijkt mij een interessante vraag.

 4. Spannend en riskant. Veel aardiger is een niet limitatieve lijst van goede dokters.
  Zolang de peergroup niet een op een bevraagd wordt zullen wij nooit het verschil tussen goed en heel goed weten. Overigens hoe regelmatig worden verzekerden die tot patiënt zijn geworden ,door zorgassuradeuren, geënquêteerd over die bijzondere ervaring.?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.