Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: ‘Naleving Governancecode te vrijblijvend’

Redacteur Zorgvisie
De naleving van de Zorgbrede Governancecode is nog te vrijblijvend. Dat schrijft minister Schippers van VWS in antwoord op Kamervragen. De SP stelde de vragen naar aanleiding van een medisch experiment met psychiatrische patiënten bij GGZ Noord-Holland-Noord (GGZ NHN) waarbij de Governancecode werd geschonden.
Pillen400.jpg
Fotolia.

De ggz-instelling NHN kwam in het nieuws omdat er in 2013 werd geëxperimenteerd met een combinatie van het antipsychoticum clozapine en het medicijn memantine, dat bij Alzheimerpatiënten wordt gebruikt. Een klokkenluider binnen de instelling trok aan de bel, omdat niet alle psychiatrische patiënten waarop het experiment werd uitgevoerd ambulant waren, een voorwaarde die wel in het onderzoeksprotocol werd gesteld. Van de 52 cliënten, werden er 22 in de kliniek verzorgd. De klokkenluider, andere verpleegkundigen en de families van cliënten hadden bovendien grote vragen over de wilsbekwaamheid van de deelnemers aan het experiment.

Uitspraak over Governancecode
De Governancecommissie stelde afgelopen januari na onderzoek vast dat het bestuur van GGZ NHN de Zorgbrede Governancecode op twee punten heeft  geschonden. Werknemers van de instelling werden niet op de hoogte gebracht van de klokkenluidersregeling waarop ze aanspraak kunnen maken. Bovendien werd de verpleegkundige die vraagtekens zette bij het experiment niet genoeg beschermd door de organisatie, zij kon niet meer aan het werk op haar afdeling en kreeg een spreekverbod opgelegd.

Minder vrijblijvend
Minister Schippers is blij dat de Governancecommissie een uitspraak heeft gedaan. Ze ziet naar aanleiding van deze situatie geen reden om te twijfelen aan het zelfregulerend vermogen van zorginstellingen. ‘Als de Zorgbrede Governancecode niet had bestaan, had deze uitspraak er niet gelegen en waren er geen maatregelen genomen’, schrijft de minister. ‘Aandachtspunt van de code is wel dat de naleving daarvan nog te vrijblijvend is. Alleen als er een concreet geschil op tafel ligt, wordt de code getoetst. Ik ben daarom verheugd met de mededeling van de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) dat ook zij dit als een knelpunt ervaren.’ Schippers geeft aan dat er zal worden gekeken naar manieren om de vrijblijvendheid te verminderen.

Onderzoek IGZ
GGZ Nederland, de organisatie die de Governancecommissie inschakelde, zal GGZ NHN niet bestraffen. ‘Gezien de constatering dat een klokkenluidersregeling inmiddels is geïmplementeerd, ziet GGZ Nederland geen reden meer voor sancties in de richting van GGZ NHN. De instelling heeft de melding serieus genomen en onder andere een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar misstanden.’
Dat onderzoek wordt gedaan door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daarbij wordt bekeken of GGZ NHN en de medewerkers zich hebben gehouden aan het onderzoeksprotocol en de wet- en regelgeving. De IGZ denkt het onderzoek eind maart af te kunnen ronden. 

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.