Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: Ook duur medicijn voor patiënt

Mark van Dorresteijn
Patiënten mogen geen geneesmiddelen onthouden worden, alleen omdat ze te duur zijn. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders moeten regelen dat deze medicijnen worden voorgeschreven als dit medisch noodzakelijk is.
Schippers: Ook duur medicijn voor patiënt

Minister Edith Schippers van VWS heeft daarover afspraken gemaakt met zorgverzekeraars en zorgaanbieders zoals ziekenhuizen. Dat heeft ze vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Zorgplicht

Zorgverzekeraars moeten zich aan hun zorgplicht houden en zorgaanbieders moeten volgens de richtlijnen werken. Als een ziekenhuis financieel echt niet in staat is een bepaald medicijn te leveren, dan moet daarvoor samen de verzekeraar een oplossing worden gevonden.

Bezorgd

De Tweede Kamer was bezorgd over signalen dat patiënten soms uit financiële overwegingen niet de juiste medicijnen krijgen. Vaak gaat het om nieuwe medicijnen tegen kanker. Jaarlijks lopen de kosten hiervan met honderden miljoenen euro’s op en dat drukt zwaar op de ziekenhuisbudgetten.

NZa en IGZ

Schippers heeft de partijen er nog eens op gewezen dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de kwestie in de gaten houden. Als patiënten toch problemen met dure medicijnen ondervinden, kunnen ze dat melden bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen of het Landelijk Meldpunt Zorg. Het meldpunt zal de meldingen meteen naar de inspectie doorsturen, aldus de minister. (bron: ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.