Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers tevreden over zorgbeoordelingswebsites

Mark van Dorresteijn
Beoordelingswebsites, zoals Zorgkaart Nederland, zijn betrouwbaar en vergroten de transparantie in de zorg. Dat stelt minister Schippers in antwoord op Kamervragen van Henk van Gerven van de SP.
Schippers tevreden over zorgbeoordelingswebsites

Van Gerven vreest dat de reacties op Zorgkaart Nederland ongefundeerd en onjuist zijn na het lezen van een artikel in Medisch Contact over de beoordelingen. Schippers deelt de angst niet en zegt geen reden te hebben om het bestaansrecht van de website ter discussie te stellen. Ook denkt Schippers niet dat de zorgbeoordelingswebsites alles klakkeloos plaatsen. ‘De redactie van Zorgkaart Nederland zegt elke reactie te toetsen aan de eigen gedragscode. Deze biedt geen ruimte voor ongefundeerde kritiek, beledigingen, polemieken en hetzes of voor het openbaar escaleren van behandeltrajecten.’ Hetzelfde geldt voor de beoordelingswebsite van zorgverzekeraar VGZ.

Betrouwbaar

De waarderingen op Zorgkaart Nederland vertonen volgens Schippers een redelijke mate van betrouwbaarheid. Zij ziet geen reden om zich zorgen te maken. Bovendien is het aan patiënten om zelf te bepalen hoeveel waarde zij hechten aan de oordelen over zorgverleners op de beoordelingswebsites. ‘Deze beoordelingen zijn per definitie subjectief’, voegt Schippers daaraan toe.

Wijdverbreid fenomeen

De beoordelingswebsites zijn volgens Schippers een vorm van transparantie die de kwaliteit van de zorg een stap verder kan brengen. ‘Ze passen in het huidige tijdsbeeld waarbij de mening en de ervaring van de patiënt er meer en meer toe doet. Het bestaan van beoordelingswebsites is tegenwoordig een wijdverbreid fenomeen. Ik ben niet van mening dat ze ongewenst zijn en zie ook geen reden om deze ontwikkeling tegen te willen houden. Ze dragen immers bij aan transparantie van de gezondheidszorg en patiënten bepalen zelf in hoeverre zij deze beoordelingen meewegen in hun keuzes.’

1 REACTIE

 1. Dat de transparantie in de zorg beter moet en kan staat buiten kijf. Maar de Zorgkaart Nederland is kwalitatief te slecht voor woorden. Het volgende klopt er niet aan:

  1. Door zijn vraagstelling is hij ongeschikt voor andere vormen van zorg dan curatieve zorg in een instelling of praktijk. Toch wordt hij voor alle soorten gebruikt.
  2. Hij levert te weinig concrete verbeterpunten op, ook in de curatieve zorg in een instelling of praktijk.
  3. Het totaalcijfer wordt continu en zichtbaar aangepast aan de itemscores. Dat maakt de kans groot dat mensen de score op een of meer items aanpassen om tot het totaalcijfer te komen dat men aan de zorgaanbieder wil geven.
  4. Hij corrigeert niet voor die verstorende factoren waar de zorgaanbieder geen invloed op heeft.
  5. Bij de presentatie van de resultaten wordt niet gedifferentieerd naar soort aandoening, terwijl de kwaliteit van een zorgaanbieder sterk aandoeningsgerelateerd kan zijn.
  6. Hij is fraudegevoelig.
  Voor het hele verhaal en een alternatief dat pretendeert beter te zijn, zie http://bit.ly/1aYEpAQ (eigen site).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.