Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers vreest niet voor boete EU

Mark van Dorresteijn
Het plan zorgverzekeraars selectiever te laten inkopen zal niet sneuvelen in Brussel. Dat zegt minister Edith Schippers van VWS in interview met De Telegraaf.
Schippers vreest niet voor boete EU
Foto: ANP - Jeroen Jumelet

Hoogleraren waarschuwden onlangs dat Nederland een boete riskeert als de vrije artsenkeuze aan banden wordt gelegd, omdat Europese regels dat verbieden. Het plan zou botsen met het vrije verkeer van goederen en diensten. Schippers zegt echter niet te vrezen voor een boete. Volgen de minister kunnen mensen nog steeds kiezen voor een arts in een andere EU-lidstaat. ‘Die keuze heb je straks nog steeds’, vertelt de minister.

Vergoeding zorg buitenland

Volgens de minister vergoeden alle polissen Nederlandse en buitenlandse zorg hetzelfde. ‘Als jij een polis hebt die 80 procent van de kosten vergoedt, dan geldt dat net zo goed in een ziekenhuis in Gent of Leuven als in Eindhoven’, stelt ze. De minister zegt dat het Europese Hof van Justitie zich eerder flexibel opstelde. Schippers: ‘Het hof heeft eerder gezegd dat de betaalbaarheid van de zorg een dwingende reden kan zijn om af te moeten wijken van de Europese dienstenregels.’

 

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.