Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers wacht op verklaring Amerikanen over EPD

Redacteur KinderopvangTotaal
Het is nog niet duidelijk of het Amerikaanse bedrijf CSC het Nederlandse elektronisch patiëntendossier (EPD) gaat maken. Minister Edith Schippers schrijft maandag in antwoord op Kamervragen van de PVV dat ze afwacht wat het overleg tussen opdrachtgever Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) en CSC oplevert.
Schippers wacht op verklaring Amerikanen over EPD

 

VZVZ wil van CSC horen dat het is uitgesloten dat de inhoud van de medische dossiers wordt verstrekt aan de Verenigde Staten. ‘Ik vind het niet toelaatbaar dat de Nederlandse wet en regelgeving niet wordt toegepast en nageleefd’, schrijft Schippers verder. ‘Ik zal dan ook de uitkomsten van het overleg tussen VZVZ en CSC grondig bestuderen.’

Wet persoonsbescherming

CSC kreeg de opdracht van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Die zei eerder nog dat CSC heeft beloofd om zich te houden aan Nederlandse wetten, zoals de Wet bescherming persoonsgegevens.

1 REACTIE

 1. Feiten:
  1. Ooit van papieren tijgers gehoord? Zie reactie van W. Jongejan, huisarts en kritisch LSP- volger:
  ‘Van de boete van 4500 euro zal CSC niet wakker liggen. Een last onder dwangsom heeft weinig zin omdat in het geval van een overtreding in het kader van de Patriot Act de overtreding reeds geschied is en de te betalen dwangsom hooguit geldt voor de volgende overtreding zo men die op het spoor komt. Bovendien is het de vraag of het CBP met een bemensing van 75 FTE en een aandachtsveld van 800.000 bedrijven partij is voor een grote Amerikaanse onderneming.
  Tenslotte zal bij overtreding in het kader van de Patriot Act het CBP niet in staat zijn CSC het beheer van het LSP te ontnemen en het doen onderbrengen bij een eventuele andere firma. ‘
  2. En deze is van collega Mengelberg:
  ‘Het is nog maar de vraag of kennisname van gegevens uit het EPD door autoriteiten in de VS volgens de Nederlandse wet altijd ‘onwettig’ is, zoals de minister suggereert (http://t.co/kJeNO7zG). Er bestaat een rechtshulpverdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten, waarin onder meer is bepaald dat vertrouwelijk om inlichtingen kan worden verzocht (art. 11, https://zoek.officielebekendmakingen.nl/trb-2004-300.html).
  De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten geeft in dit verband bevoegdheden (http://goo.gl/l2gaK).
  Navraag naar de inhoud van het EPD voor opsporingsdoeleinden en verstrekking daarvan zal over het algemeen geheim blijven. ‘

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.