Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers wil werkgroep euthanasie bij dementie

Redacteur Zorg+Welzijn
In overleg met oud-minister van VWS, Els Borst, en de KNMG heeft minister Schippers besloten meer duidelijkheid te scheppen over euthanasie bij dementie. Een werkgroep moet een handreiking opstellen hoe zorgvuldig te handelen.
Schippers wil werkgroep euthanasie bij dementie
Foto: ANP Lex van Lieshout

Uit een recente evaluatie van de Euthanasiewet blijkt dat in sommige situaties onduidelijkheid is over toepassing van euthanasie door de arts, zo constateert de artsenorganisatie KNMG. Het gaat vaak om mensen die zo dement zijn, dat er niet meer met hen is te communiceren. Volgens de KNMG is dit zowel voor de patiënt als voor de arts een onwenselijke situatie.

Wilsonbekwaam

De artsenfederatie had al vorige maand in een brief aan minister Schippers een aantal problemen aangeboord naar aanleiding van de evaluatie van de Euthanasiewet, die onder toenmalig minister Els Borst tot stand is gekomen. De KNMG plaatst vooral kanttekeningen bij de betekenis van de schriftelijke wilsverklaring bij wilsonbekwame, vaak vergaand demente patiënten. Daarnaast heeft de KNMG kritiek op het ‘gebrek aan toezicht op de praktijk van de toetsingscommissies’. Het blijkt dat artsen en toetsingscommissie het niet altijd eens zijn over ‘opvattingen met betrekking tot wilsonbekwaam geworden patiënten’.

Werkgroep

De minister heeft nu in overleg met betrokkenen besloten dat een gezamenlijke werkgroep dit vraagstuk snel wordt oppakt. Het doel is om een handreiking te maken waarmee, gegeven de huidige wet en regelgeving, meer duidelijkheid wordt geboden over euthanasie bij wilsonbekwame patiënten.

1 REACTIE

  1. Leuk die ”onwenselijke situaties” . Tegen de tijd dat de ”werkgroep” tot een advies komt is de dementerende al een ” natuurlijke ” , ongewenste ,overtijdige ,dood gestorven en de minister al toegetreden tot ……… . . ? ? kostenplaatje ? ? ? Ach valt niet op bij 92,5 miljard .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.