Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schoonmaak en thuiszorg smeden allianties

MAARSSEN - Grote schoonmaakbedrijven richten met traditionele thuiszorgorganisaties BV’s op die de huishoudelijke verzorging veel goedkoper kunnen uitvoeren. Op die manier willen ze een deel van de thuiszorgmarkt in handen krijgen.

Thuiszorgorganisaties moeten de huishoudelijke verzorging veel goedkoper aanbieden als vanaf 1 januari de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) ingaat. Veel gemeenten eisen in de aanbesteding van de WMO een lager tarief dan de ruim 24 euro die thuiszorgorganisaties nu nog onder de AWBZ krijgen. De tariefsverlaging stelt veel thuiszorgorganisaties voor grote problemen, omdat ze veel hoogopgeleid personeel hebben. Thuiszorgorganisaties moeten de huishoudelijke verzorging veel goedkoper aanbieden als vanaf 1 januari de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) ingaat. Veel gemeenten eisen in de aanbesteding van de WMO een lager tarief dan de ruim 24 euro die thuiszorgorganisaties nu nog onder de AWBZ krijgen. De tariefsverlaging stelt veel thuiszorgorganisaties voor grote problemen, omdat ze veel hoogopgeleid personeel hebben.

Joint Ventures

Om de zorg toch goedkoper te leveren, sluiten ze joint ventures met schoonmaakbedrijven. De drie grootste van Nederland – ISS, Asito en Vebego – zeggen goedkoper te werken door het schoonmaakwerk strikt te scheiden van de zorgverlening.

Vebego

“Je moet personeel inzetten dat gekwalificeerd is voor wat de cliënt nodig heeft”, zegt Vebego-manager gezondheidszorg Ger Henstra. Vebego richtte in 2004 al de BV Florein op met de zorgorganisatie Florence uit Zuid-Holland. Waar verpleegkundigen en verzorgenden bij traditionele thuiszorgorganisaties nog wel eens schoonmaken, doen bij Florein alleen schoonmakers dat.

BV’s voor huishoudelijke hulp

Vebego is bezig met nog meer zorgorganisaties BV’s voor huishoudelijke verzorging op te richten, onder meer met Thuiszorg Westelijke Mijnstreek uit Sittard en Proteion uit Haelen (Limburg). Daarnaast doet de schoonmaakreus zaken met intramurale zorginstellingen die meer thuiszorg in hun omgeving willen doen. Met de Stichting Werkt voor Ouderen , een verpleeg- en verzorgingshuis in Vlissingen, is een BV voor huishoudelijke verzorging opgericht die de huishoudelijke verzorging vijftien tot twintig procent goedkoper levert. Met zo’n twintig zorgcentra verwacht Vebego binnenkort de contracten rond te hebben.

ISS Facility Services

Ook ISS Facility Services, ’s Nederlands grootste schoonmaakbedrijf, sluit allianties met zorgorganisaties. Directeur Charles Vinke vindt de samenwerking voor de hand liggend. “Thuiszorgorganisaties zijn door de WMO niet meer zeker van hun omzet. Die moeten ze opeens verwerven. Ze moeten offertes maken voor aanbestedingen. Dat vereist een commerciële inslag die ze van huis uit niet hebben. Het verwerven van opdrachten is voor ons dagelijkse kost.”

Omring Thuisservices

ISS richtte begin dit jaar samen met thuiszorgorganisatie De Omring uit Hoorn de BV Omring Thuisservices (OTS) op. OTS drukt de kosten door met minder managers te werken. Verder gaat het om een goede mix van thuishulpen, verzorgenden en alfahulpen, waardoor personeel niet te duur is, aldus Vinke. ISS heeft de ambitie de formule breed over Nederland ui te rollen en zegt met ruim tien zorgorganisaties in gesprek te zijn.

Onderaannemer

Asito sluit geen BV’s met de thuiszorg. De één na grootste schoonmaker is met vier grote partijen in gesprek om als onderaannemer de huishoudelijke verzorging te doen. In het novembernummer van ZorgVisie verschijnt een achtergrondartikel over de samenwerking tussen schoonmaakbedrijven en thuiszorg. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees hier ook andere artikelen over de WMO

Lees hier ook andere artikelen over de thuiszorg

Blader hier in andere nummers van ZorgVisie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.