Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

SCP: Fors overschot op Wmo-budget gemeenten

Mark van Dorresteijn
De gemeenten hebben in 2009 veel minder uitgegeven aan huishoudelijke hulp dan gepland. Daardoor is er een overschot van 209,8 miljoen euro ontstaan. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau in een ‘definitief advies over het Wmo-budget huishoudelijke hulp voor 2011’.
SCP: Fors overschot op Wmo-budget gemeenten

Op basis van voorlopige cijfers uit 2009 hebben gemeenten netto 1.142 miljoen euro uitgegeven aan huishoudelijke hulp. Het toegekende budget was aanzienlijk hoger: 1.351,8 miljoen euro. Daardoor ontstond er een overschot van 209,8 miljoen euro.

Verklaring overschot

Het overschot is grotendeels toe te schrijven aan lager dan verwachte productprijzen (289 miljoen). Ook een lagere dan verwachte volumegroei (19 miljoen) en een verschuiving van duurdere naar goedkopere producten (88 miljoen) dragen bij aan het overschot. Daartegenover staan hoger dan verwachte uitgaven voor persoonsgebonden budgetten (150 miljoen) en lagere dan verwachte eigen bijdragen (45 miljoen).

Budget 2011

In het definitieve advies wordt ook ingegaan op het Wmo-budget van 2011. Na indexatie van volume- en prijsstijgingen komt het bindend advies voor volgend jaar neer op een budget van 1.237,7 miljoen. Het SCP stelt dat er wel rekening gehouden moet worden met de introductie van de financiële vergoeding voor de alfahulp en niet-houdbare lage tarieven in relatie tot de kostprijzen. Het planbureau adviseert daarom om 122,7 miljoen euro aan het budget toe te voegen. Het totale budget zou daarmee (naar beneden afgerond) uitkomen op 1.360,3 miljoen euro (niet bindend advies). De bedragen in dit definitieve advies zijn 72,9 (bindend) respectievelijk 76,7 (niet-bindend) miljoen euro hoger dan de in het voorlopige advies (april 2010) gerapporteerde bedragen.

Lees meer:

Definitief advies over het Wmo-budget huishoudelijke hulp voor 2011 (PDF)

Lees ook:

Wmo-budget met 200 miljoen gekort

Miljoenenoverschot op Wmo-budget 2008

Wmo-congres

Op het Zorgvisie-congres ‘De Wmo: sturen op prijs en kwaliteit’ op 5 oktober bespreken de Erasmus-onderzoekers hun brede onderzoek naar de praktijk van de Wmo. Buurtzorg-directeur Jos de Blok zal de filosofie van Buurtdiensten uiteen zetten.

11 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het overschot komt omdat bijna niemand meer voor huishoudelijke hulp in aanmerking komt!
  Onze dochter heeft MS en kan bijna niet veel, en zeker geen huishoudelijk werk, ze hebben een zoontje van 2 1/2 jaar die ze moet verzorgen. Maar komt niet voor H.H. hulp in aanmerking. Moet de partner maar doen, die de hele dag moet werken. Dan blijven er nog zoveel werkzaamheden over die ook moeten gebeuren.
  Antwoord WMO: als hij het niet meer aan kan en over spannen is dan kom maar weer terug. Stom, Stom. En wat blijft er dan over van je relatie?
  Er moet toch brood op de plank komen? Wat zijn ze toch verschrikkelijk dom bezig.
  Dus nu gaat moeder die nog een chronisch zieke dochter thuis heeft een dag in de week naar haar toe voor Huishoudelijke werkzaamheden, tot die niet meer kan.

 3. Gek dat hier miljoenen overblijven. En dat de heer Klink weer ergens anders op de AWBZ bezuinigd. Nu wil de heer KLink alle PGB’s per 1 januari 2011 met 3% gaan verlagen! Te gek voor worden.Er is genoeg geld. Alleen weten onze ambtenaren allang niet meer waar het blijft. Het is veel makkelijker om te bezuinigen dan om fouten te herstellen. En de Huishoudelijke Zorg bij gemeentes neerleggen is een even grote fout als verstandelijk gehandicapten met z’n allen de wijk in sturen. Ongelooflijk dat dit allemaal maar kan en mag.

 4. Tja, wat wil je als er enkele partijen zo graag deze zorg willen verlenen. Tegen een absurde prijs schreef men in om zo zeker de zorg te mogen leveren.
  Prijzen die onder de kostprijs lagen. Geen wonder dat de gemeenten geld overhouden.
  Dit moet je de geemnten niet verwijten maar zogenaamde zorginstelling die met marktwerking willen gaan werken.
  Nee de doorsnee verantwoordelijken in de zorg moeten zog heel veel leergeld betalen.

 5. Idd is oogdruppelen verplegende zorg
  dus AWBZ budget..
  Sowieso krankjorum dat de gemeente bepaalt OF je zorg krijgt en wat je eigen bijdrage hierin is..
  Dit is water naar de zee dragen terwijl je OOK nog letterlijk met je kont bloot moet qua financiën overleggen..
  Laat zo’n gemeentemuts maar geen artrose of spit krijgen waardoor het huishouden bij diegene de mist in gaat..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.