Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Segmenteer je financiering’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Zorginstellingen moeten doorpakken als alternatieve financiers zich aandienen. Dat zegt Sander Oude Luttikhuis, directeur en eigenaar van Capax Capital Partners.
'Segmenteer je financiering'

Oude Luttikhuis analyseert financieringsmogelijkheden voor bedrijven en hij brengt ze in contact met partijen die geïnteresseerd zijn in beleggen in geldstromen. Een deel van zijn opdrachten komt uit de zorg. ‘In de zorg is er een enorme behoefte aan alternatieve financiering, maar de materie is vaak onbekend. Alternatieve financiering komt vaak in beeld uit nood, omdat een bank een zorginstelling niet meer wil financieren. In mijn ogen is alternatieve financiering juist een bewuste keuze die een organisatie meer flexibiliteit kan geven,’ aldus Oude Luttikhuis.

Cashflow-probleem

Momenteel is hij bezig om voor een ziekenhuis in kaart te brengen wat de kansen voor alternatieve financiering zijn. Daarbij kijkt hij in de eerste plaats naar segmentatie. In de klassieke situatie sluit een instelling meestal een langlopende lening bij één partij waarvoor alle mogelijke zekerheden (vastgoed, apparatuur en vorderingen) in onderpand worden gegeven. Bij een gesegmenteerde aanpak worden voor vastgoed, apparatuur en niet-betaalde rekeningen aparte financieringen gezocht bij verschillende partijen. ‘Een factormaatschappij kan bijvoorbeeld de vorderingen op de zorgverzekeraar overnemen. Dat kan ook een factormaatschappij van een bank zijn. Die komt mede door specialisatie in een deel van de activa, namelijk de vorderingen, tot andere afwegingen dan het zakelijke bedrijf van een bank dat bedrijfsleningen verstrekt. Met een beetje goede wil van de verzekeraar, die vervreemding van de vorderingen moet toestaan, kun je op deze manier het kortlopende cashflowprobleem van een ziekenhuis oplossen’, aldus Oude Luttikhuis.

Soepeler

‘Momenteel loopt de bevoorschotting door zorgverzekeraars op tot circa 75 procent van het werkkapitaal van ziekenhuizen en dit wordt verrekend met vorderingen in de vorm van dbc’s en dot’s. Het is een interessante gedachte om de bevoorschotting van ziekenhuizen aan commerciële partijen over te laten waarbij deze op kan lopen tot 90 à 95 procent. Dat betekent wel dat verzekeraars soepeler moeten omgaan met het vervreemden van vorderingen; ze hebben dan immers geen te verrekenen positie meer met ziekenhuizen.’ Hij signaleert dat banken bereid zijn om te praten over het terugbrengen van hun zekerheden als een derde partij een deel van de risico’s overneemt.

Goedkope tarieven

De ziekenhuiswereld gaat volgens hem nog te veel uit van de situatie uit het verleden waarbij de huisbankier vrijwel altijd bereid was om een financieringsvraag positief te beantwoorden. ‘Treasurers en financieel directeuren van ziekenhuizen pakken niet door als er mogelijkheden zijn. Ze zijn gewend aan de situatie dat ze voor financiering altijd terecht konden bij één loket, dat van de bank. Ze deinzen ervoor terug omdat alternatieve financiering complexer is. De nieuwe financiers willen gefundeerde verdienmodellen zien om de risico’s in te schatten. Of ze vinden het alternatief te duur omdat ze gewend zijn aan goedkope tarieven’, constateert Oude Luttikhuis. ‘Vergeet niet dat een duurder tarief niet erg is zolang er meer flexibiliteit en een langere beschikbaarheid van krediet voor in de plaats komt.’ Instellingen in de ouderenzorg, waar de scheiding tussen wonen en zorg is ingevoerd, zijn volgens hem al veel verder met het aanboren van nieuwe financieringsbronnen. Leningen komen van bijvoorbeeld pensioenfondsen, vermogensbeheerders, kredietfondsen of van vermogende families.

Masterclass Financieel Management in de Zorg

Sander Oude Luttikhuis is een van de sprekers van de Masterclass Financieel Management in de Zorg die op 27 mei start. Dit is een collegereeks van Zorgvisie Academy, een initiatief van Nyenrode Business Universiteit en Zorgvisie.
Voor meer informatie en aanmelding: www.zorgvisie.nl/Academy

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.