Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Seh Westeinde boekt 1800 uur tijdwinst

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Haaglanden Medisch Centrum heeft tijdens een pilot van een halfjaar een totale tijdwinst van bijna 1800 uur behaald. Dit is een gevolg van de inzet van medisch specialisten tijdens de drukste uren in de middag en avond op de spoedeisendehulp.
SEH Westeinde boekt tijdwinst
Foto: SEH HMC locatie Westeinde

Patiënten op Spoedeisende Hulp HMC Westeinde wachten korter op de kamers van de seh. Daardoor is de beschikbaarheid van kamers en personeel voor andere patiënten toegenomen. Dat meldt het HMC. De spoedeisende hulpafdeling op locatie Westeinde is een van de grootste en drukste van het land.

Medisch specialisten

Op de spoedeisendehulpafdeling van HMC Westeinde zijn dagelijks tussen 12.00 en 20.00 uur naast seh-artsen altijd een radioloog, internist, cardioloog, chirurg en neuroloog aanwezig. Patiënten met spoedeisende klachten krijgen daardoor sneller de juiste behandeling. De laagdrempelige mogelijkheid tot direct overleg tussen medisch specialisten van verschillende disciplines en met de 24/7 aanwezige seh-artsen, verbetert de kwaliteit van zorg, met name voor patiënten met klachten waarbij verschillende specialistische kennis nodig is. Patiënten worden niet meer opeenvolgend gezien door verschillende specialisten, maar dit gebeurt in een keer gezamenlijk. De wachttijden verminderen, de behandeling gaat sneller en patiënten ervaren meer rust. De uitkomsten van de pilot hebben het ziekenhuis doen besluiten om dit zijn vaste werkwijze te maken.

Doorlooptijden seh

Tijdens de pilot van november 2017 tot mei 2018 werden onder andere de doorlooptijden en de mate van crowding (bovenmatige drukte, met negatieve invloed op kwaliteit van zorg) dagelijks gemonitord en vergeleken met dezelfde periode van het jaar ervoor. Uit de analyse bleek dat de nieuwe werkwijze tijdens de pilot een totale tijdwinst van bijna 1800 uur heeft opgeleverd. Deze uitkomst is volgens het ziekenhuis extra bijzonder omdat deze tijdwinst is gerealiseerd in een periode dat er ruim 700 patiënten meer op de seh werden gezien. Ondanks deze toename van patiënten, was er geen crowding op de seh, zelfs niet in de extreem drukke en lange griepperiode. Ook is er sinds november 2017 geen opnamestop meer geweest vanwege drukte op de seh.

NEDOC’s

Voor het meten van de drukte op de seh’s werd gebruikgemaakt van NEDOC’s, een Amerikaans instrument dat door HMC is aangepast naar de situatie op de seh’s. HMC is het eerste ziekenhuis in Nederland dat dit systeem gevalideerd toepast. Hierdoor kan HMC dit meetinstrument daadwerkelijk gebruiken om objectief de drukte op de seh te meten. Traumachirurg Sven Meylaerts, projectleider van de pilot: ‘Drukte op een seh leidt tot een daling van de kwaliteit van zorg en in geval van een noodzakelijke opname, uiteindelijk ook tot een langere ligduur in het ziekenhuis. Ik ben er trots op dat HMC heeft gekozen om deze nieuwe werkwijze in te voeren, waarmee we onze patiënten sneller en beter kunnen helpen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.