Senaat akkoord met nieuwe verlaging topinkomens

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een aanpassing van de Wet normering topinkomens. ‘Als je nu gaat solliciteren, verdien je 50.000 euro minder’, rekent minister Plasterk voor.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Senaat akkoord met nieuwe verlaging topinkomens
Foto: ANP - Martijn Beekman

In totaal stemden 38 senatoren (PVV, de PvdA, GroenLinks, de SP en 50PLUS) voor het voorstel. VVD, CDA, D66 en OSF stemden tegen het idee van Plasterk (PvdA). De Senaat kwam in het reces bijeen om het voorstel nog bijtijds af te handelen. Met ingang van 2015 is het maximum salaris (inclusief vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering) 144.108 euro per jaar, maar komt het met onkostenvergoeding en pensioenbijdrage neer op 178.000 euro.

Nieuwe bovengrens

In dit wetsvoorstel is vastgelegd dat de salarisnorm voor topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector 100 in plaats van 130 procent van een ministersalaris wordt. Het is

7
42

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

7 REACTIES

  1. jammer dat Plasterk niet met de zelfde voortvarendheid de nivellering van andere topinkomens ter hand kan nemen. zolang die namelijk ongebreideld kunnen blijven stijgen zal de druk op de (semi)publieke sector de salarissen te verhogen blijven bestaan. en wellicht zelfs groter worden.
    de minister zal er daarnaast moeten werken aan een andere beloningssystematiek voor adviseurs. anders kunnen we er op wachten dat zzp’ers in groten getale de rol en functie van topbestuurders gaan overnemen. en de salarissen die daarvoor betaald worden vallen vooralsnog waarschijnlijk buiten deze wetgeving.
    goed overigens, dat de VVD kennelijk zo hecht aan zorgvuldigheid. daar kunnen tal van mensen, instellingen en gemeenten straks wellicht een beroep op doen, als zij in de problemen komen doordat de transities die zo nodig met stoom en kokend water doorgevoerd moesten worden, meer defecten blijken te hebben dan zelfs de grootste pessimist nu al verwacht.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is inmiddels een zorgelijke heksenjacht geworden, waarbij Plasterk ongebreidelde nivellering ziet als hoogste doel. Hij geniet zichtbaar en hoorbaar op narcistische wijze van zijn eigen politiek en ziet zijn kans schoon oude schimmelige PvdA dogma’s te realiseren.

  4. Met een gerust hart kan straks het kabinet een voorstel doen om het minstersalaris te laten stijgen. Daarmee maken ze de financiële positie van zorgbestuurders weer wat aantrekkelijker wanneer dat door de geringe belangstelling zorginstellingen onbestuurbaar worden.
    Je moet er toch heel wat voor over hebben om een toekomstige salarisstijging te kunnen legitimeren…..:).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.