Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Senaat keurt ook nieuwe EPD-voorstel af

Mark van Dorresteijn
De Eerste Kamer heeft op dinsdag 29 november ook het nieuwe EPD-voorstel afgewezen, dat staat in een brief aan minister Schippers van Tineke Slagter, voorzitter van de vaste commissie voor VWS.
Senaat keurt ook nieuwe EPD-voorstel af

Slagter erkent in de brief dat de huidige samenleving niet meer kan zonder digitale gegevensuitwisseling. Uitwisseling van patiëntendossiers is echter uitsluitend aanvaardbaar indien de privacy van patiënten en cliënten volledig gewaarborgd is. “Met de in het voorstel opgenomen opzet voor een Landelijk Schakelpunt (LSP) kon deze waarborg niet geboden worden.”

Regionale initiatieven

De commissie van VWS adviseert Schippers om te kijken naar bestaande regionale initiatieven en deze naar een hoger plan te tillen. Maar dat advies geldt alleen indien daarbij de reikwijdte zich beperkt tot een regionaal niveau. Ook mag deze voorziening niet uitgaan van de systematiek van het LSP. Ten derde moet de voorziening veilig genoeg zijn voor zowel push- als pullgegevens. Tot slot ziet de vaste commissie een bijzondere taak voor Schippers weggelegd ten aanzien van de standaardisatie op het terrein van de gegevensuitwisseling in de zorg en de bewaking van eenheid in taal en terminologie. (Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Brief van de commissie voor VWS aan minister Schippers over de stand van zaken digitale gegevensuitwisseling in de zorg na aanvaarding van de motie-Mulder c.s.

Lees ook:

Parlementair onderzoek naar falen EPD in 2012

Analyse: Wie redt het LSP?

Schippers ‘beraadt zich’ op toekomst LSP

3 REACTIES

  1. Voorspelling: de EPD lobby gaat door met telkens oude wijn in nieuwe zakken aanbieden. En de senaat gaat vroeg of laat om. En waarschijnlijk om de verkeerde redenen. Dat lijkt verdacht veel op de methode Den Uyl: praat eindeloos door, toon nog een nieuwe invalshoek, stel nog een vraag en uiteindelijk is iedereen murw geslagen, is het beu of is moe. En voilà, de lieden krijgen toch hun zin. Bovendien is er onlangs nog een oud argument nieuw leven ingeblazen: de noodzaak om patiëntenstromen goed inzichtelijk te krijgen. Een landelijke infrastructuur is daarvoor een aantrekkelijke randvoorwaarde (met referte aan dat andere landelijke IT project van de ov-chipkaart. ook daar was het volgen van cliëntenstromen een majeur argument). Een landelijke EPD is dus een kwestie van tijd. Maar onder welke voorwaarden?

  2. Lees alle reacties
  3. Wat een ongelofelijke uitkomst. Een discussie in de kamer die zich (alweer) richt op het verkeerde uitgangspunt. Want natuurlijk is de privacy niet 100% te garanderen, net zo min als we kunnen garanderen dat onze bankpas niet wordt gekraakt! Toch zijn er veel (Scandinavische) landen waar gewoon met een EPD wordt gewerkt. Zonder problemen met privacy. De crux zit hem in het voorkomen en bestraffen van misbruik van dergelijke gegevens. Maar wie heeft er eigenlijk de meeste baat bij het feit dat patiëntgegevens niet centraal worden geregistreerd? Volgens mij is dat de farmaceutische industrie. De kans is groot dat zij het zwaar te verduren krijgen als bijwerkingen van medicijnen inzichtelijk worden op het moment dat patiëntgegevens op grote schaal worden geregistreerd en geanalyseerd. Conclusie: het geld zegeviert, de burger trekt aan het kortste eind en de politiek laat zich weer ringeloren.

  4. Mijn advies zal zijn op het gebied van standaardisatie in taal en terminologie om brieven weer te gaan schrijven in de oude taal die iedere medicus begrijpt Latijn. Vroeger schreef men deze taal wereldwijd onder de medici.Politiek , een Debat waard en de oplossing is Historisch de moeite waard !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.