Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Senaat zeer kritisch over landelijk EPD

Mark van Dorresteijn
De Eerste Kamer heeft vandaag opnieuw grote bezwaren geuit bij de komst van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Een meerderheid wil dat het EPD niet landelijk, maar regionaal wordt opgezet en uitgeprobeerd.
Senaat zeer kritisch over landelijk EPD

De verschillende fracties stelden een veelvoud aan vragen aan de minister. In eerste instantie zou Schippers vanmiddag direct antwoorden, maar zij vroeg uiteindelijk om twee weken uitstel.

Kritiek

Veertien jaar nadat toenmalig minister Els Borst begon met het EPD, ziet de Senaat vooral knelpunten. Onder meer VVD, PvdA en SP vragen zich af of dit wel de manier is om het aantal medische fouten terug te dringen. Volgens senator Heleen Dupuis (VVD) is de kans op fouten met het EPD even groot als nu. De kans dat hulpverleners elkaar corrigeren wordt volgens haar alleen maar kleiner als ze elkaar niet kennen. Volgens Dupuis is er wel hoop, “maar niet met dit voorstel. Dit is te weinig doordacht.”

Regionale opzet

VVD, PvdA, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SGP, ChristenUnie hebben een voorkeur voor een kleine regionale opzet waarbij het EPD in de praktijk wordt opgebouwd. Ook het CDA wil eerst klein beginnen door het alleen als medicatie- en waarneemdossier te gebruiken om dan over twee jaar te bekijken of hiermee het belang van de patiënt echt is gediend. D66 wil liefst wel de landelijke opzet, maar vraagt zich af of dit wel veilig kan. Dat er recent via Wikileaks allerlei informatie naar buiten kwam, stelt de Eerste Kamer allesbehalve gerust, zoals het ze ook niet lekker zit dat betrekkelijk veel mensen het EPD kunnen inzien.

Voortzetting debat

Het debat wordt 29 maart voortgezet. Schippers reageert dan op de vele vragen, knelpunten en twijfels die haar dinsdag zijn voorgelegd. “In het belang van de patiënten en de mensen die met het EPD moeten werken, ga ik bekijken of een oplossing mogelijk is”, meldde Schippers. Ze is na Els Borst, Hans Hoogervorst en Ab Klink inmiddels de vierde minister die zich met het EPD bezighoudt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

LHV tegen landelijk EPD

OIZ: ‘Wel of geen EPD, digitalisering zorg moet doorgaan’

KNMG pleit voor EPD in brief Eerste Kamer

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Volkomen eens met Heleen Dupuis.Zelf werkzaam in de Zorg ( 41 jaar ) en hoe je ge- gevens kan opvragen met alleen een naam + geboortedatum , baart mij al jaren Grote Zorgen ! Een EPD voegt niets toe , kijkend naar de fouten die in het systeem zitten en die in het Landelijk systeem blijven zitten met alle consekwenties voor de Clienten.Het heeft geen toegevoegde waarde.Een Politiek Debat Waard !!!

  2. Lees alle reacties
  3. maak de patient de regiseur van het eigen dossier. De patient bepaald wie er in het dossier mag kijken en/of werken. De voordelen van een gedeeld dossier zijn vele malen groter dan de nadelen.De veiligheid zal altijd een aandachtspunt blijven dit is bij banken ook zo, de kennis evalueert voordurend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.