Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Seniorenkeurmerk brengt kwaliteitseisen terug

Het keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis van seniorenorganisatie KBO-PCOB wil ziekenhuizen tegemoetkomen op het gebied van administratieve lasten en heeft vragenlijsten ingekort. Eerder kondigde ook het NIAZ aan het aantal indicatoren terug te brengen in verband met de regeldruk.
Verpleegkundige Vinkt Taak Af
Foto: Fotolia

De meetlat van de seniorenorganisatie omvat nu acht kwaliteitsaspecten, terwijl het er eerst veertien waren. Ook gebruiken ze andere bronnen, namelijk indicatoren van de inspectie en de ingevulde vragenlijsten van de achterban zelf. ‘We hebben nu bewust gekozen voor een andere aanpak en de methode aangepast’, zegt beleidsadviseur Ellen Willemsen van KBO-PCOB. ‘We weten dat het tij tegen ons is en willen ziekenhuizen zo min mogelijk werk bezorgen.’

Screening

Het keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis bestaat al sinds 2013 en werd tweejaarlijks uitgereikt door seniorenorganisatie KBO-PCOB aan ziekenhuizen die de organisatie van zorg hebben aangepast aan de wensen en behoeften van senioren. Senioren screenden in duo’s ziekenhuizen om te kijken naar bewegwijzering, parkeergelegenheid en bejegening. Ziekenhuizen werden daarbij benaderd of ze een vragenlijst wilden invullen.

Zelf aanmelden

Dit jaar moeten ziekenhuizen zich voor het eerst zelf aanmelden, willen ze in aanmerking komen voor het keurmerk. De kosten voor het onderzoek bedragen 2600 euro. Daarvoor krijgt een ziekenhuis een uitgebreide benchmarkrapportage per onderzoeksvraag terug. Voorheen vond de KBO-PCOB externe financiering, maar dat is nu niet gelukt. Willemsen: ‘Het is nu afwachten of ziekenhuizen mee gaan doen. We hebben goede hoop.’

Andere eisen

De kwaliteitsaspecten gaan dit jaar over kennis van medisch specialisten over de ouder wordende mens en goede nazorg na ontslag uit het ziekenhuis. Ook medicatieveiligheid is belangrijk voor de belangenbehartiger van ouderen. Veel ouderen krijgen in het ziekenhuis dezelfde medicatie van een ander merk waardoor ze thuis soms dubbel gaan slikken.

Dit jaar wordt ook strenger gelet op griepvaccinatiebeleid van het personeel. Op afdelingen waar veel ouderen zijn, moet een hoge vaccinatiegraad worden gehaald, wil het ziekenhuis het keurmerk ontvangen.

Beroepseer

Als ziekenhuizen meedoen, kunnen ze met behulp van de feedback een kwaliteitsverbetering doorvoeren. Bij de zorginkoop kunnen zorgverzekeraars rekenschap geven van het keurmerk. Er zijn volgens Willemsen nog geen zorgverzekeraars die financiële consequenties verbinden aan het wel of niet bezitten van het keurmerk. ‘Daarnaast merken we dat internisten, klinisch geriaters en geriatrieverpleegkundigen trots zijn als het keurmerk binnen is. Het doet iets met de beroepseer.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.