Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sensire: ‘Klant moet bepalen’

DEN HAAG – Thuiszorgorganisatie Sensire wil dat de klant kan bepalen wie er over de vloer komt om huishoudelijk werk te verrichten en niet de gemeente of de thuiszorgorganisatie. Voorzitter Theo Meuwese van de raad van bestuur van Sensire wil dat dit wordt opgenomen in de nieuwe welzijnswet WMO.

Het plan, dat een herhaling van de huidige dreigende ontslaggolven in de thuiszorg moet voorkomen, wordt dinsdagavond voorgelegd aan de zorgwoordvoerders uit de Tweede Kamer.

Onderhandeling

Gemeenten onderhandelen voor het eerst met thuiszorgorganisaties over wie volgend jaar in hun gebied de huishoudelijke hulp mag aanbieden aan ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Op diverse plaatsen in het land heeft dat al geleid tot dreigende ontslagen bij thuiszorgorganisaties die de opdracht niet krijgen.

Overnemen

Volgens de vakbonden zouden thuiszorgorganisaties die de opdracht krijgen, verplicht moeten worden het overtollige personeel over te nemen. De klant moet aangeven of hij of zij de vertrouwde thuiszorger wil houden of niet en vanaf dat moment moet de winnende thuiszorgorganisatie deze werknemer overnemen voor die klant.

‘Plan CDA te duur’

Sensire denkt dat dit niet tot hogere uitgaven hoeft te leiden. Bovendien blijven op die manier de klanten tevreden en zullen er relatief weinig mensen ontslagen worden. Volgens het CDA kunnen mensen die hun vaste thuiszorgmedewerker dreigen te verliezen altijd een persoonsgebonden budget aanvragen en kunnen ze als ze bijbetalen zo hun vaste hulp zelf inkopen. Sensire ziet daar niets in. Volgens Sensire is dit in de praktijk voor veel mensen te duur. (ANP)

Lees ook:

Icare ontslaat mogelijk 400 mensen

Zorgbalans gaat 450 mensen ontslaan

Thuiszorg DAT wint WMO-rechtszaak

Ondoorzichtige constructies en lage prijzen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.