Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Siemens: ‘EPD-tegenstanders voeren achterhoedegevecht’

Mario Gibbels
De tegenstanders van het EPD voeren een achterhoedegevecht om de oprukkende automatisering in de zorg uit te bannen. Terwijl juist het EPD de kans op medische missers kan verkleinen. Dat stelde de nieuwe bestuursvoorzitter Ab van der Touw van Siemens Nederland bij de presentatie van de jaarcijfers vorige week.

Hoe groter de afhankelijkheid van papier, hoe groter de kans op fouten, aldus Van der Touw. En daarom moet het EPD er volgens hem komen. En natuurlijk moet daarbij de privacy goed geregeld zijn. “Maar niemand zal er bezwaar tegen hebben als zijn gegevens direct bij de hand zijn wanneer hij na een ongeluk of beroerte op straat ligt.” Van der Touw pleitte bij zijn presentatie van de jaarcijfers van Siemens ook voor een ‘radicale omslag’ in de gezondheidszorg. Hij vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in apparatuur voor medische beeldvorming en therapie omdat hiermee de diagnostiek verbeterd kan worden.

‘Voorzichtige uitbreiding screening’

Ook pleitte hij voor een voorzichtige uitbreiding van de mogelijkheden van preventieve screening. Een indicatie of aanwijzing dat iemand ziek kan worden, is volgens hem voldoende aanleiding voor een screening. En gezien de toenemende zorgvraag en het dreigend arbeidstekort in de zorg, stelde Van der Touw dat er meer apparatuur en ict ingezet moet worden in de zorg. Siemens Nederland behaalde het afgelopen boekjaar een winst voor belastingen van 120 miljoen euro. Aan dit succes droeg onder meer de sector Gezondheidszorg bij. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.