Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SIN-Nederland past zwarte lijst op website aan

Na dringend verzoek van De Orde van Medisch Specialisten, De NVZ vereniging van ziekenhuizen en verpleegkundigenorganisatie V&VN heeft Sophie Hankes, oprichter van de Nederlandse organisatie voor slachtoffers van medische fouten SIN-NL de foto's op de zwarte lijst met medische fouten en de veroorzakers per direct van haar website verwijderd.

Hankes plaatste een zwarte lijst met foto’s en namen van artsen op haar site als initiatief om de structurele ernst van medische fouten onder de aandacht te brengen. “Niet om als schandpaal te dienen”, aldus Hankes. “De manier van omgang van ziekenhuizen en medici met medische fouten en de slachtoffers ervan moet veranderen”, zegt Hankes. “Zij vinden het al twintig jaar lang niet nodig om fouten te registreren, fouten te onderzoeken of aan preventie te doen. En wat erger is: medici hebben schijnbaar onderling ooit de afspraak gemaakt om slachtoffers van medische fouten hierover niet te informeren en hen geen herstelbehandeling aan te bieden.” Hankes strijdt al zeven jaar voor de invoering van een model in ziekenhuizen die deze gang van zaken verandert.

Verkeerde keelgat

De brancheorganisaties zeggen het inhoudelijk met Hankes programma eens te zijn. Daarom hebben zij met SIN-NL afgesproken om op 15 maart een voorstel te presenteren over hoe de nazorg aan de huidige en toekomstige slachtoffers van medische fouten structureel verbeterd kan worden. De zwarte lijst schoot echter in het verkeerde keelgat. “Dit kàn helemaal niet”, zegt voorlichter Ellen van Rooy van De Orde. “In oktober vorig jaar hebben de betrokken organisaties met mevrouw Hankes om de tafel gezeten. Toen hebben we afgesproken om haar voorstellen ter verbetering van de nazorg aan slachtoffers van medische fouten in acht te nemen bij het formuleren van ons patiëntveiligheidsplan. Halverwege maart zouden onze organisaties met een voorstel komen. Ik zou zeggen: wacht nu eerst eens even af en begin niet steeds wat nieuws.” Over het beloofde voorstel zegt Hankes: “We hopen op verbetering. Maar het is eerst zien dan geloven.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links:

‘Zorgverleners moeten eerlijker worden over fouten’

Fouten ziekenhuizen eisen 1700 levens

Klink wil halvering aantal fouten in vijf jaar

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.