Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Single sign-on bespaart zorgpersoneel veel tijd’

Mark van Dorresteijn
Virtuele desktops en single sign-on besparen zorgpersoneel veel tijd en moeite. ‘Medewerkers kunnen snel en simpel inloggen en hebben op elke computer direct toegang tot hun desktop’, vertelt Martijn van Tricht, systems engineer bij IGEL Technology.
‘Single sign-on bespaart zorgpersoneel veel tijd’
Foto: Stockxchng

IGEL Technology werkt samen met Imprivata, waarbij IGEL zorgt voor de thin cliënts en Imprivata voor de integratie van de verificatiesoftware Imprivata OneSign.

Inloggen

Van Tricht legt uit dat medewerkers in ziekenhuizen hun computer vaak onvergrendeld achterlaten. ‘Wanneer een ander personeelslid de computer wil gebruiken, moeten zij uitloggen en zich opnieuw aanmelden met hun eigen gegevens. Omwille van de tijd gebeurt dat vaak niet. Medewerkers laten de computer open staan en werken op elkaars account. Het wordt op deze manier onzichtbaar wie een fout in het systeem maakt of onterecht een dossier raadpleegt. Dankzij de samenwerking met Imprivata kunnen artsen of verpleegkundigen eenvoudig inloggen met hun badge, waardoor alle benodigde applicaties worden geopend zodat zij zonder tijd te verliezen kunnen werken. Wanneer zij hun badge nogmaals scannen, vergrendelt de computer. Wanneer zij op een andere computer verder willen werken, scannen zij daar opnieuw hun pas en kunnen verder waar zij gebleven waren.’ Volgens berekeningen van Imprivata kan deze oplossing een besparing opleveren van zestig uur per medewerker per jaar.

Authenticatie

Sascha Hofmann, technische consultant bij Imprivata vertelt dat het scannen van de pasjes in de toekomst grotendeels overbodig wordt. Bij toekomstige oplossingen wordt het gezicht van de gebruiker herkend. ‘Na het scannen van mijn pas, koppelt de webcam een scan van mijn gezicht aan de sessie. Als ik achter de computer wegloop en iemand anders wil de computer gebruiken, vergrendelt het systeem automatisch. Wanneer ik er zelf weer achter ga staan, kan ik verder werken. Dit systeem werkt zelfs in slecht verlichte ruimtes.’

Terminals

De methode werkt met terminals die eenvoudig zijn te beheren voor de ict-afdeling van een ziekenhuis. ‘De terminals worden automatisch geïnstalleerd wanneer deze worden aangesloten op de server. Daardoor zou iedereen het werk kunnen verrichten’, stelt Van Tricht. ‘Bovendien gebruiken de terminals minder stroom en zijn stiller doordat ze geen ventilatoren hebben.’ Ook voor artsen zijn de doorgaans tragere terminals interessant. ‘Artsen werken vaak met zwaar beeldmateriaal. Dat kan langzaam gaan op terminals, maar door de System-on-Chip technologie krijgen de terminals extra rekenkracht, waardoor ze sneller werken.

1 REACTIE

  1. Gezichtsherkenning als authenticatiemiddel is een prachtige feature. Bedrijven moeten zich echter realiseren dat dit in de praktijk kan stuiten op weerstand wegens privacy. De oplossing slaat immers zeer gevoelige informatie van de medewerker op. Daarnaast vraagt de inzet van terminals met camera’s extra investeringen qua hardware, software en onderhoud.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.