Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Site helpt mensen met verstandelijke beperking bij huisartsbezoek

Redacteur Zorgvisie
Een nieuwe website moet mensen met een verstandelijke beperking helpen bij hun huisartsverzoek. Op naarjehuisarts.nl kan de doelgroep oefenen met telefoongesprekken en zo leren hun klachten beter onder woorden te brengen.
Lvb huisartsbezoek
Foto: Naarjehuisarts.nl

De website is ontwikkeld door het Nivel en Stichting Leer Zelf Online (LZO). Bezoekers krijgen er uitleg van Steffie, een animatie die op meerdere websites voor de doelgroep wordt gebruikt en die in begrijpelijk taal uitleg geeft.

Een huisartsbezoek blijkt voor veel mensen met een verstandelijke beperking best een uitdaging te zijn, stellen LVO en het Nivel. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om een afspraak te maken. Ook vinden ze het lastig om hun klachten in te schatten of uit te leggen aan een arts. Soms laten ze een huisartsbezoek daarom zitten, waardoor hun klachten kunnen verergeren.

Voorbereid op huisartsbezoek

Het doel van de website is om cliënten beter voor te bereiden op wat ze bij een huisarts kunnen verwachten. Ze oefenen er met telefoongesprekken en kunnen er een vragenlijst invullen waaruit een samenvattend document wordt opgesteld, dat duidelijk kan maken wat de klachten precies zijn. Dit document kunnen ze vervolgens printen en meenemen naar het echte gesprek met de huisarts. Op die manier denken cliënten voor het bezoek al na over hun klachten en moet het, volgens het Nivel en LZO, voor huisartsen makkelijker worden om tot de kern van de klacht te komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.