Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Skewiel Trynwâlden wil af van Foeke de Jong

Redactie Zorgvisie
De raad van toezicht van Skewiel Trynwâlden, landelijk bekend om zijn vernieuwende thuiszorgconcept op het Friese platteland, wil af van directeur Foeke de Jong. Skewiel fuseert per 1 april met Zorggroep Tellens. Door onder andere veranderingen in de AWBZ zit de stichting in geldnood.
Skewiel Trynwâlden wil af van Foeke de Jong

Het Friese Skewiel Trynwalden is tot buiten de landsgrenzen bekend omdat het alle zorg en diensten die mensen nodig hebben, aan huis levert vanuit een visie op samenlevingsopbouw. De stichting sloot 2007 af met een tekort van 220.000 euro – op een omzet van vijf miljoen – en heeft nu een gat van vijf ton.

Ouderenbeleid VWS

Volgens Pieter Poortenga, voorzitter van de raad van toezicht, ligt de oorzaak met name in de veranderde financiering. “Door invoering van de marktwerking en de Wmo lukt het niet meer de exploitatie rond te krijgen. De overheid propageert dat mensen tot op hoge leeftijd thuis blijven, maar de financiering sluit daar niet op aan. En dat terwijl is aangetoond dat mensen in Trynwalden drie jaar later in de ABWZ terechtkomen dan elders, een besparing van ruim 26 procent.”

Geldproblemen

Vanwege de geldproblemen fuseert de stichting met ZorggroepTellens. Die deelt volgens bestuurder Anneke Aldenkamp de visie van Skewiel, alleen beheert Tellens ook kleine verblijfsinstellingen. “Als het financieel mogelijk is, blijft Skewiel wat ons betreft werken zoals nu. Wij willen graag van ze leren. Alleen moet de tering naar de nering gezet worden”, zegt Aldenkamp.

Intramurale zorg

Aldenkamp denkt dat Skewiel als extramurale organisatie extra lijdt onder de verscherpte indicatiestelling in de thuiszorg en aanbestedingen die de prijs drukken. “Organisaties die op extramurale leest rusten, worden hierdoor steeds wankeler. Daarom hebben wij die intramurale setting ernaast.”

Foeke de Jong

De raad van toezicht van Skewiel wil af van directeur Foeke de Jong, die sinds juli ziek is. Poortenga: “Hij is heel visionair gedreven, maar heeft de harde werkelijkheid te lang ontkend. Inkomsten bleven bij zijn verwachtingen achter en sommige vorderingen op de balans zijn niet hard.”

Problemen AWBZ

De Jong denkt heel anders over de financiële situatie. “We kunnen quitte draaien dit jaar. Ja, als ze mij eruit jagen is een aantal vorderingen oninbaar, want die hebben te maken met mijn kennis. Ik heb altijd veel geld binnen weten te halen, dus ze slachten de kip met de gouden eieren.” Hij ziet dezelfde problemen met Wmo en AWBZ als Poortenga, maar denkt dat de experimenteerstatus die Friesland krijgt in 2009, uitkomst kan bieden. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

VWS-beleid jaagt oudere verpleeghuis in

Financiering van zorg aan huis loopt vast

Bussemaker: ‘Extramuralisering geen probleem’

Zzp’s belemmeren zorg aan huis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.