Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Slimme ict vermindert registratielast cardiologen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Cardiologen halen met slimme software automatisch kwaliteitsinformatie uit het elektronisch patiëntendossier (epd). Ze zijn minder tijd kwijt met registreren en kunnen prestaties vergelijken.
Laptop-arts-Fotolia_111010173_400.jpg
Foto: Fotolia

Veel specialisten zijn zo langzamerhand ‘registratie-moe’ als het gaat om de talloze registraties die ze moeten bijhouden. Het registreren van allerlei gegevens lijkt wel een doel op zich. Het kost veel tijd en geld, die in hun ogen beter besteed kan worden aan handen aan het bed. ‘Voor specialisten heeft het registeren van kwaliteitsgegevens pas zin als ze snel terugkoppeling krijgen na het invoeren. Als ze regelmatig kunnen zien hoe het is gesteld met hun kwaliteit vergeleken met andere ziekenhuizen’, zegt Arnoud van ’t Hof, cardioloog in Isala.

Registratie voor implantaten
Van ’t Hof is ook voorzitter van de National Cardiovascular Data Registry (NCDR), een overkoepelende stichting voor diverse cardiovasculaire databases. Hij vertelt hoe de cardiovasculaire registraties een extra impuls kregen toen enkele jaren geleden ophef ontstond over lekkende borstimplantaten. Toen bleek dat de registratie niet overal op orde was. De minister wilde dat de sector dit zou regelen. Er moest voortaan worden bijgehouden waar en bij wie implantaten werden gedaan.

Automatisch gegevens uit epd
Wat zou het makkelijk zijn als Nederland net als Zweden één landelijk elektronisch patiëntendossier (epd) zou hebben voor alle ziekenhuizen. Maar in Nederland zijn er diverse epd-systemen, die in verschillende ziekenhuizen ook net weer even iets anders werken. Automatisch medische gegevens uitwisselen is in Nederland dus een stuk ingewikkelder. Maar het bedrijf Reports heeft dat met slimme software opgelost, waardoor cardiologen allerlei data toch automatisch uit het epd kunnen halen. ‘Ziekenhuizen hoeven nu niet meer enkele medewerkers gegevens dubbel laten invoeren.’

Cardiologen vergelijken prestaties
De cardiologen registreren implantaten en leggen behandelmethoden vast. Voor pacemakers is er inmiddels een honderd procent dekking. De cardiologen willen met de registraties beter inzicht krijgen in wat nu goede indicatoren zijn voor kwalitatieve zorg. Via dashboards kunnen ze de prestaties van hun eigen ziekenhuis vergelijken met het landelijk gemiddelde. Van ’t Hof: ‘Neem nu de vervanging van een aortaklep. Dat is een ingrijpende en kostbare ingreep. Cardiologen vragen zich bij oudere patiënten af of ze dat wel moeten doen. Met dit systeem houden we bij wat de verbetering van de kwaliteit van leven is. Zo kunnen we beter vaststellen wat zinnige zorg is.’

Privacywetgeving
De cardiologen houden ook de complicaties bij. Via Vektis, het onderzoeksbureau van zorgverzekeraars, worden de medische gegevens gekoppeld aan declaratiegegevens. Tot onvrede van Van ‘t Hof mogen ziekenhuizen die data niet onderling uitwisselen. ‘Dat verbiedt Europese privacywetgeving voor cardiologen. Orthopeden, die met hetzelfde systeem werken, mogen dat wel omdat zij al toestemming hadden voordat de wetgeving begin 2016 inging. De orthopeden behouden die toestemming ook. Het is zonde dat de cardiologen dat niet mogen, want als een patiënt in een ander ziekenhuis komt met een complicatie, dan kan die informatie dus niet worden gekoppeld. Terwijl alle informatie via een encryptie gaat, onherkenbaar voor artsen en verzekeraar.’

1 REACTIE

  1. Wat een chaotisch verhaal. What's new? Is dit een sponsored item door Reports via Van 't Hof? Wat gaat er nu aan gebeuren en gebeurt er al? Wat doen de medische beroepsvereniging(en), de zorg & privacyjuristen, ziekenhuis-ICT en HIS-leveranciers, Patiëntenfederatie? En last but not least – de zorg journalistiek?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.