Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Slingeland en SKB willen samen verder

Mark van Dorresteijn
Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix zijn in gesprek over een verregaande vorm van samenwerking.
Slingeland en SKB willen samen verder

Beide ziekenhuizen hebben te maken met toenemende kwaliteitseisen, een grotere zorgvraag en nieuwe technologische mogelijkheden. De schaalgrootte van beide ziekenhuizen wordt het lastig om op termijn voor alle specialismen ‘goede zorg dichtbij’ te garanderen, stellen de ziekenhuizen. Door samen te werken ontstaat een sterke ziekenhuisorganisatie in de Achterhoek en kan dat wel.

Twee volwaardige ziekenhuizen

Uitgangspunt is dat er in de Achterhoek twee volwaardige ziekenhuizen blijven bestaan. Beide ziekenhuizen leveren alle benodigde basiszorg en behandeling, waaronder geboortezorg, spoedeisende hulp en Intensive Care. De bestaande hechte samenwerking met de zorgpartners in de regio, zoals huisartsen en verpleeghuizen, wordt versterkt. Voor de complexe zorgvragen blijft de huidige samenwerking met gespecialiseerde ziekenhuizen buiten de regio in tact.

Draagvlak

Het initiatief tot de recente samenwerking komt van Geert Huisman, bestuurder Slingeland tot 1 juni, en Bert Kleinlugtenbeld, bestuurder Beatrix ziekenhuis. Zij hebben de afgelopen maanden verkennende gesprekken gevoerd met diverse interne en externe betrokkenen. De visie van de belanghebbenden was voor hen erg belangrijk, omdat elke stap in de samenwerking voldoende draagvlak nodig heeft. Belangrijk signaal was dat de interne reacties van de medische staven, de ondernemingsraden en cliëntenraden van beide ziekenhuizen positief waren. De beide medische staven hebben ook al een gezamenlijke intentieverklaring ondertekend.

Samenwerking

De huidige bestuurder van Slingeland, Chrit van Ewijk, neemt het proces naadloos over en zal met Bert Kleinlugtenbeld alle volgende stappen zetten. ‘Ook bij externe partners, zoals collega-zorginstellingen, huisartsen, verloskundigen, zorgverzekeraar Menzis en de betrokken gemeenten, bleek zoveel draagvlak voor onze plannen dat we ze nu concreet gaan maken’, zegt Kleinlugtenbeld. ‘We krijgen vooral veel positieve reacties op ons initiatief en we merken dat partijen ook constructief mee willen denken’, aldus Huisman. ‘Dat sterkt ons in de gedachte dat we op het goede spoor zitten en die route houd ik vol overtuiging aan’, zo meldt Chrit van Ewijk.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.