Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Slotervaartziekenhuis start actie voor vrije artsenkeuze

Ziekenhuisdirecteur Aysel Erbudak roept patiënten van het Slotervaartziekenhuis vandaag op om een petitie te tekenen voor vrije artsenkeuze. Dit naar aanleiding van de vastgelopen onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea en het Slotervaartziekenhuis. Volgens Erbudak staat de vrije artsenkeuze op de tocht.

Binnenkort voert de vaste Kamercommissie voor VWS overleg over het voornemen om een vrije artsenkeuze in het basispakket te beperken. Erbudak vreest dat als aan dit wetsartikel gemorreld wordt, de zorgverzekeraars te veel macht krijgen. Dit relateert zij aan het recente nieuws dat grootste zorgverzekeraar Achmea geen contract meer heeft met het Slotervaartziekenhuis om zorg te vergoeden.

Doelmatige zorg
Erbudak schrijft: ‘Als de voorgenomen veranderingen (een wetswijziging) doorgaan, dan krijgen verzekeraars heel veel macht. In de praktijk betekent het dat zij kunnen besluiten om een ziekenhuis bij u in de buurt niet te contracteren. Zij hoeven daar dan nauwelijks verantwoording over af te leggen (kwaliteit, prijs of een andere reden, en dat vanuit het met de overheid overeengekomen beleidsmotto ‘doelmatige zorg’). Waar deze stap op neer komt is dat zorgverzekeraars patiënten sturen in de richting van hun wensen: via contracten met andere ziekenhuizen en behandelaars.’

Keuzevrijheid
Het Slotervaartziekenhuis stelt dat de verandering van de artsenkeuze haaks staat op de wettelijk vastgelegde keuzevrijheid in de zorg. ‘Wij vinden het principieel onjuist dat de verzekeraar gaat bepalen waar een patiënt wordt behandeld’, aldus Erbudak. ‘Het gaat ons om dit belang: de keuzevrijheid van de patiënt. Hiermee komt bovendien de relatie tussen arts en patiënt – uiteindelijk de kern van de zorg – onder druk te staan.’

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. CZ- meneer v.d. Meeren vreest een discussie over de 500 tot 700 miljoen overwinst van de toch winstoogmerkloze woekerpolisverzekeraarsgieren in 2013. Nu doet daar zo’n slotervaartziekenhuisdirecteur, een vrouw nog wel, een greep in de rijkgevulde zakken van deze ” heren”, waarin zeker niet naar hun ‘eer’ kan worden getast.leuk……mevrouw Erbudak als Hollands Glorie. Wel doorpakken hoor .

 3. Mij is het ook zo vergaan.Als zorgverlener trek je aan het kortste eind!
  Wil daarom terugwijzen op het oude model zonder marktwerking, waarin de zorgverlener(ook cliënt)zijn verantwoording moet nemen voor de keuze, die de cliënt(was patiënt) voor zijn behandeling maakt.
  Verantwoording en empathie waarvoor je opgeleid ben moet de boventoon voeren, de rest komt vanzelf.
  Knap en dapper, dat ze het naar de pers speelt, dan kijken de zorgverzekeraars evenals de banken(want deze cultuur regeert momenteel over de politiek) op hun neus.

 4. Wanneer heeft een zorgverzekering teveel macht? Als patienten de vrijheid houden om zonder financiële consequenties te kiezen tussen zorgaanbieders, dan kan de zorgverzekeraar niet selectief inkopen. Zonder selectieve inkoop heeft de zorgverzekeraar weinig onderhandelingsmacht. Een zorgverzekeraar heeft pas teveel macht als aanbieders besluiten niet langer tegen de aangeboden contractvoorwaarden te willen werken en het zorgaanbod te klein wordt om verantwoorde zorg te leveren.
  Achmea heeft veel verzekerden in de regio Amsterdam. In die regio is het zorgaanbod ruimer dan in andere regio’s. De hierdoor ontstane meerkosten gaan ten laste van het resultaat. Achmea dient het zorgaanbod in Amsterdam beperken om te kunnen blijven concurreren met andere zorgverzekeraars.
  Inhoudelijk gaat mevrouw Erbudak verliezen. Ik hoop voor het Slotervaart dat ze nog andere kaarten heeft om te spelen. Tot op heden heeft het risico van negatieve PR Agis en nu Achmea altijd weerhouden om grote zorgaanbieders te sluiten. Erbudak zal nu een campagne moeten starten die Achmea meer pijn doet dan de extra uitgaven van overaanbod. Dat zal heel veel pijn moeten zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.