Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Sluitende aanpak nodig voor kwetsbare jongeren’

Redacteur Zorgvisie
Jongeren die uit de JeugdzorgPlus of een Justitiële Jeugdinrichting komen hebben een sluitende aanpak nodig in de gemeente waarin ze terecht komen. In de praktijk blijkt het moeilijk om de schotten tussen de verschillende partijen weg te halen.
jeugdwet Jeugdhulp jeugdzorg gemeenten VWS
Foto: iStock

Dat meldt Toezicht Sociaal Domein (TSD) op basis van een meerjarig onderzoek in de gemeenten Den Bosch, Den Haag en Smallingerland. Daarbij werd gekeken of en hoe kwetsbare jongeren in die gemeenten hulp krijgen bij het vinden van een plek in de samenleving, schrijft TSD in het onderzoeksrapport. Het gaat daarbij om jongeren met een combinatie van problemen, bijvoorbeeld gedrags- en verslavingsproblematiek of problemen op school. Soms is er sprake van een licht verstandelijke beperking. TSD ziet dat deze groep jongeren vaak moeite heeft om deel te nemen aan de samenleving.

Sluitende aanpak jongeren maken

De gemeenten die TSD heeft onderzocht beamen allemaal dat er een sluitend netwerk moet zijn rondom deze jongeren, maar hebben er moeite mee om de schotten tussen jeugdhulp, maatschappelijke ondersteunen en werk en inkomen weg te nemen. Daardoor zijn er drempels ontstaan die ervoor hebben gezorgd dat jongeren niet altijd een beroep konden doen op de zorg, ondersteuning en voorzieningen die ze nodig hadden. Wel zijn de gemeenten bezig beleid te ontwikkelen voor kwetsbare jongeren tussen de 16 en 23 jaar oud. Daarbij is gebleken dat het vooral belangrijk is dat een jongere centraal staat in het beleid en een actieve inbreng krijgt in zijn eigen toekomst, meldt TSD.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.