Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sluitende ketenzorg voor het zieke kind

Ook jeugdige patiënten verlaten na een opname steeds sneller het ziekenhuis. In de eigen omgeving kan een kind zich immers het beste ontwikkelen. Met het Medische Kindzorgsysteem wordt de zorg thuis, in het onderwijs en op andere plekken waar het kind vertoeft in het ziekenhuis al goed geregeld.
Medische Kindzorg Systeem ketenzorg

Goede zorg thuis, op school en andere plekken waar het leven van het zieke kind zich afspeelt. Ouders en professionals werken gezamenlijk met een zorgplan: kind en gezin krijgen de zorg zo nodig, waar nodig. Met het Medische Kindzorgsysteem (MKS) (zie kader) kan deze ketenzorg buiten het ziekenhuis worden geregeld. Al in het ziekenhuis wordt met het gezin besproken wat hun hulpbehoefte is. Welke zorg kunnen zij zelf bieden? Is dat ook veilig? Waar hebben ze ondersteuning bij nodig? Kan het kind terug naar school of kan het thuis onderwijs krijgen? Werken beide ouders en hoeveel verlof kunnen ze krijgen? Zijn er broertjes of zusjes en hebben die zorg nodig? Al deze vragen en nog meer komen aan bod bij het invullen van de hulpbehoeftescan.

Verpleegkundige van consultatiebureau

Bij Bente is op een bijzondere manier rekening gehouden met de overgang naar huis. Haar zoontje Noa is met 28 weken geboren. Het jongetje heeft twee hersenbloedingen kort na de geboorte en blijkt hartproblemen te hebben. Als Noa stabiel is mag hij van het academische ziekenhuis naar ziekenhuis Nij Smellinge in Drachten, vlakbij hun eigen huis. De jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau komt al in het ziekenhuis langs voor een overdracht en om te kijken waar het gezin kan worden ondersteund als Noa thuis is. Ze maken dan afspraken over onder meer inentingen en verdere ondersteuning. De jeugdverpleegkundige stemt ook af met het ziekenhuis en blijft Bente steunen. Dat voelt voor Bente erg veilig.

Warme overdracht

Een belangrijk kenmerk van het MKS is dat wordt gekeken naar zorg en ondersteuning op vier leefdomeinen: medisch, ontwikkeling, sociaal en veiligheid. Een warme overdracht – van de jeugdverpleegkundige of iemand van de kindzorgorganisatie – zoals bij Bente is prettig. Als de ouders met hun zoon of dochter thuiskomen, is er al een brug geslagen. De terugkoppeling van de zorg die thuis wordt gegeven naar het ziekenhuis en de verantwoordelijk (kinder)arts is ook van belang. Is er meer of andere zorg nodig dan kan dat worden afgestemd.
Het zorgplan (één gezin, één plan) helpt om alle professionals die bij het kind en het gezin zijn betrokken op de hoogte te brengen van de gemaakte afspraken. En het belangrijkste: dat ouders op die manier de regie kunnen houden omdat ze weten wat er gebeurt en wat ze kunnen verwachten.

Tien MKS proeftuinen

Momenteel worden in tien regio’s MKS Proeftuinen uitgevoerd. Centrale vraag hierbij is: wat is nodig om succesvol volgens het MKS te werken? Hadewych Cliteur, programmaleider van het MKS Programma: ‘Een ernstig ziek kind binnen een gezin is al erg zwaar: voor het kind en het hele gezin. Kindzorg is nou eenmaal zorg voor het hele gezin. Als je kind naar huis mag, dan verwacht je dat de zorg goed is geregeld en aansluit op de gezinssituatie. Je wilt als ouders de regie houden, maar ook niet aan je lot overgelaten worden of zelf het wiel nog moeten uitvinden. Als vanuit ziekenhuizen – en dus ook op de polikliniek – via de fasen van het MKS wordt gewerkt, dan wordt voor elk kind en gezin goed in beeld gebracht welke zorg waar precies nodig is. De zorg volgt het kind. Als er iets verandert in de situatie van het kind, verandert de zorg mee. Zo moet het straks in heel Nederland voor álle kinderen tot en met 17 jaar die met zorg het ziekenhuis verlaten, gaan gelden.’


Het Medische Kindzorgsysteem in het kort
Het MKS kent vier fasen. De eerste is de verwijsboom: vastgesteld wordt met welke wetgeving en eventuele afstemmingsproblemen je te maken krijgt. Meestal de Zorgverzekeringswet, maar soms ook de Jeugdwet of ­ voor het gezin – de Wmo. Bij de hulpbehoeftescan (tweede fase) wordt de totale hulp- en ondersteuningsbehoefte van kind en gezin in kaart gebracht. In de derde fase wordt het zorgplan opgesteld zodat duidelijk is wie welke zorg wanneer levert. Verandert de zorgbehoefte, dan start de cyclus opnieuw zodat het zorgplan meeverandert. In de laatste fase, de beslisboom, wordt de zorg binnen het MKS afgesloten en eventueel overgedragen naar een vervolgtraject bij Jeugdzorg of de volwassenzorg. Voor die transitiemomenten is ook aandacht in het MKS. Kijk voor meer informatie op www.hetmedischekindzorgsysteem.nl of mail naar info@mksprogramma.nl


Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.