Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Smartphone arts bron van ziekenhuisinfecties

Mark van Dorresteijn
De smartphones van artsen zijn een bron van ziekenhuisinfecties. Een mobieltje dat in de spreekkamer ligt, kan de ziekenhuisbacterie MRSA bevatten of andere ziekteverwekkers verspreiden, zo blijkt uit een woensdag in Medisch Contact gepubliceerde literatuurstudie.
Smartphone arts bron van ziekenhuisinfecties
Foto: ANP

Circa acht op de tien artsen hebben een smartphone, en 57 procent van alle dokters gebruikt die tijdens het patiëntencontact om bijvoorbeeld medische informatie op te zoeken of met een collega te overleggen. ‘De smartphone wordt overal mee naartoe genomen en komt ook op plaatsen met een slechte hygiëne’, stelt student-onderzoeker Stijn Voeten van het VUmc Amsterdam in het blad. ‘Hij wordt daarna niet gedesinfecteerd en kan dus een bron van bacteriën vormen.’

Resistente bacteriën

Voeten vergeleek acht studies, waarin in totaal 989 smartphones onderzocht werden op bacteriën. Afhankelijk van het onderzoek bleek 42 tot 94,7 procent van de smartphones uit het ziekenhuis afkomstige bacteriën te hebben, met name aan de randen. In vijf studies ging het om resistente bacteriën: ziekmakende bacteriën zoals MRSA die niet met antibiotica te bestrijden zijn, en juist in het ziekenhuis de al zwakke patiënten extra hard kunnen treffen. Onderzoekers troffen resistente bacteriën aan op tussen de 2,8 en 31,3 procent van de onderzochte telefoons.

Desinfectie en smartphone

Smartphones weren uit de spreekkamer, zoals nu al met andere ‘bacteriebronnen’ als ringen en armbanden gebeurt, is volgens Voeten echter geen optie. ‘Een lastig verschil is dat de smartphone onmiskenbaar voordelen heeft, terwijl dat voor sieraden niet geldt.’ Een smartphone ontsmetten met alcohol kan echter funest zijn voor het apparaat. Voeten pleit daarom voor voldoende desinfectie, zodat een arts zijn telefoon pas aanraakt wanneer hij zijn handen heeft gewassen. Ook zou speciale beschermfolie over een telefoon kunnen helpen, zodat die wel gedesinfecteerd kan worden. (bron; ANP)

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.