Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Solvabiliteitseis gemeenten deugt niet

Gemeenten mogen in WMO-aanbestedingen niet een solvabiliteitseis van 15 procent hanteren. De zegt de rechter in een rechtszaak die Zorgpartners Midden-Nederland had aangespannen tegen vijf gemeenten.

In dezelfde aanbesteding bepaalde de rechter eerder al dat de liquiditeitseis die gemeenten hanteren “onzinnig” is. Die zaak was aangespannen door Zuwe. De gemeenten Bodegraven, Nieuwekerk aan den IJssel, Reeuwijk, Waddinxveen en Zevenhuizen-Moerkapelle moeten de aanbesteding opnieuw organiseren.

Ongeschikt

De solvabiliteitseis van 15 procent benadeelt intramurale aanbieders die een groot vreemd vermogen hebben voor het financieren van onroerend goed. Ze krijgen daardoor op papier een lage solvabiliteit die weinig zegt over hun werkelijke financiële draagkracht. Daarnaast gelden in de zorg richtlijnen voor het op de balans zetten van onroerend goed. Het vastgoed mag niet voor de actuele waarde op de balans, waardoor er stille reserves kunnen bestaan. De rechter concludeert dat de solvabiliteitseis “ongeschikt” is door de bijzondere boekhoudkundige regels die gelden in de intramurale zorg en weinig zegt over de werkelijke kredietwaardigheid. (BK)

Links:

VWS onderzoekt aanbesteden WMO

Zorgorganisaties vechten WMO-aanbestedingen aan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.