Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

SOS-arts klaagt verzekeraars aan bij NMa

Redactie Zorgvisie
“Kartelvorming.” De oprichter van het landelijke initiatief SOS-arts, Arnold Verhoeven, beschuldigt de zorgverzekeraars van achterkamertjespolitiek en stapt naar de NMa voor een onderzoek. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zou een sleutelrol spelen in het blokkeren van zijn toegang tot de markt. “Ze hebben zelfs minister Klink voor de gek gehouden.”
SOS-arts klaagt verzekeraars aan bij NMa

SOS-arts is de Nederlandse evenknie van het Franse SOS-Médecins. Op verzoek kan de doktersdienst 24 uur per dag een arts op pad sturen voor een huisbezoek via een landelijke telefooncentrale. Volgens Verhoeven hebben de NZa en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hun belofte verbroken dat zijn dienst op 1 januari 2010 van start mocht als een innovatieproject. Overigens zou Verhoeven liever zien dat de zorgautoriteit een apart tarief in het leven roept voor zijn dienst, maar dat vraagt volgens de NZa om nader onderzoek. Het tarief is nodig, omdat patiënten volgens de Nederlandse regels niet persoonlijk mogen afrekenen voor het bezoek, zoals dat wel gebeurt in Frankrijk.

Zorgverzekeraars Nederland

Voor de initiatiefnemer lijkt de zaak begin februari al beklonken en Verhoeven krijgt naar eigen zeggen veel positieve respons van huisartsen. “Er zijn nu al 140 huisartsen bij ons aangesloten, terwijl de werving en selectie nog moet beginnen.” De verzekeraars zijn echter vanaf het begin al niet gecharmeerd waren van de nichespeler op de markt. In een recentelijk verstuurde memo aan Zorgverzekeraars Nederland geeft Verhoeven aan op tien juni een persconferentie te geven in Nieuwspoort en daar mogelijk toch een geïnteresseerde verzekeraar bekend te maken. Kort daarna krijgt hij te horen dat ZN is geschrokken van deze memo, die in het bezit is van Zorgvisie. Vervolgens meldt de NZa dat het project met een jaar is uitgesteld. Verhoeven: “Na anderhalf jaar werk aan het wegnemen van belemmeringen in de tariefregulering, veegt de Nederlandse Zorgautoriteit al deze moeite binnen een week van tafel.”

Reactie NZa

In een reactie laat een woordvoerder van de NZa weten dat de autoriteit de drempels voor toetreding wilde verlagen, maar dat er toch nog “allerlei haken en ogen aan zitten”. De woordvoerder noemt bezwaren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg als belangrijkste reden voor het uitstel van de verlaging tot 2011. Ook ZN, de Vereniging van Huisartsenposten en de Landelijke Huisartsenvereniging zouden bezwaar hebben aangetekend tegen de nieuwe doktersdienst. “Is de kwaliteit te borgen?”, vraagt de woordvoerder van de NZa zich af. “Dat is voor ons de belangrijkste vraag.”

‘NZa bepaalt de regels’

Volgens een woordvoerder van ZN hebben de zorgverzekeraars nog geen standpunt ingenomen over de contracten van de nieuwe doktersdienst. “Het afsluiten van contracten met één of met alle verzekeraars is een discussie die speelt in de gehele huisartsenmarkt. Wij zijn overigens niet tegen toetreders op de markt, maar het moet wel toegevoegde waarde hebben.” Over de mogelijke wijziging van de regels: “Van de NZa hebben wij begrepen dat zij dat niet hebben gedaan, en zij bepalen de regels.” ZN wist nog niet dat SOS-arts naar de NMa stapt om een onderzoek te vragen naar de mogelijke kartelvorming van zorgverzekeraars.

Regels omzeilen

SOS-Arts heeft de problemen omzeild door samen te werken met gevestigde huisartsen, die al een contract hebben met de zorgverzekeraars. Als het gaat om patiënten die niet staan ingeschreven bij hun kantoor is het prijziger passantentarief van toepassing. “Dat gaat jaarlijks miljoenen euro’s kosten”, meent Verhoeven. “Door de toetreding moeilijker te maken, kost het ZN straks heel veel geld. Ook de verzekeraars zijn op deze manier de dupe.” Volgens Verhoeven weet zelfs minister Ab Klink van Volksgezondheid niet wat hier aan de hand is. “Die heeft zich altijd een groot voorstander van onze dienst getoond.” Verhoeven bezweert dat zijn doktersdienst begin 2010 van start gaat. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

LHV: ‘SOS-arts is niet wenselijk’

NZa en NMa versterken samenwerking

NZa en RVZ: ‘Geen staatssteun voor instellingen’

SOS-arts gaat door in Brabant

Ggz vreest ‘hausse aan tuchtzaken’ door plan ZN

3 REACTIES

 1. Een zeer goed innitiatief voor de Zorg.
  Gewoon starten & DOEN ! Dat zijn de Echte Ondernemers die NL groot kunnen maken. Kijk terug in de Historie o.a. de VOC ( Gouden Eeuw ) dat waren de Ondernemers die NL groot hebben gemaakt.We krijgen nu een periode van verval en nemen de Chinezen het van Europa over !

 2. Lees alle reacties
 3. Zeer positief en geweldig van de initiatiefnemer de heer Verhoeven!! Het is goed dat er eens concurentie komt, dit zal een positieve bijdrage leveren aan de service van de gevestigde huisartsen. Dit wordt door patiënten nogal eens als negatief ervaren.
  Ik wens de heer Verhoeven dan ook heel veel succes toe met het opzetten van s.o.s huisartsen

 4. Geweldig initiatief! Volhouden. Een tip: werk ook samen met patiënten(verenigingen) en natuurlijk inspectie. Kortom de vraagkant is belangrijk. Als de patiënt en verzekerde het wil, dan wordt de verzekeraar vanzelf enthousiast. Uiteindelijk bepalen verzekeraars (ZN) voor het grootste deel de inhoud van beleidsregels….
  Erg jammer van de NZa, maar die zijn nu eenmaal niet gewend te denken in oplossingen en kansen. Boeiend dat ze tegenwoordig (mee)denken namens de inspectie… en dat als belangrijkste argument van uitstel gebruiken. Wat zegt de inspectie hier zelf over?
  Misschien moet je het initiatief gewoon starten. Zie het als de Route Mobiel van de zorg. Al het nieuws kent weerstand….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.