Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SOS-arts: ‘LHV reageert uit broodnijd’

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft op haar website 24 “bedenkingen” gepubliceerd tegen doktersdienst SOS-arts. Arnold Verhoeven, initiator van SOS-arts, reageert op deze lijst van argumenten tegen zijn onderneming.

De LHV zoekt krampachtig naar argumenten, uit broodnijd en angst voor het verlies van politieke invloed”, aldus Verhoeven. De initiator meldt dat de LHV zijn uitnodiging om te praten over de doktersdienst naar de prullenbak heeft verwezen. “De vereniging stelt veel vragen bij SOS-arts. Waarom heeft men dan nooit met onze organisatie gesproken?” Verhoeven heeft op iedere bedenking van de LHV een antwoord geformuleerd. De zes belangrijkste bedenkingen met een reactie van SOS-arts.

– De SOS-arts werkt geïsoleerd van de huisartsenzorg

Verhoeven: “SOS-artsen zullen voor het grootste gedeelte bestaan uit huisartsen, maar er zijn ook gelijkwaardige artsen en specialisten die een opleiding hebben gevolgd om te werken op de spoedeisende eerste hulp. SOS-artsen doen hetzelfde als de visiteartsen van een huisartsenpost en leveren beter werk dan een praktijkondersteuner van de huisarts, want die ondersteuners zijn geen arts.”

– Het is onduidelijk of de SOS-arts overbodig zal verwijzen naar de dure tweedelijns zorg

“Onze dienst zal juist daar grote besparingen opleveren”, meldt Verhoeven. “Zestig procent van alle bezoeken aan de tweedelijn zijn te behandelen door de reguliere huisarts. De overbodige kosten zijn het rechtstreekse resultaat de vaak onbereikbare huisartsen.”

– Hoe wordt de SOS-arts ingepast in de keten van acute zorg?

“Hier kan de LHV de anderhalf jaar geleden toegezonden brochure op naslaan.”

– De laagdrempeligheid zal de zorgconsumptie onnodig doen toenemen

“De drempel wordt niet lager door de komst van SOS-arts; enkel de bereidheid van artsen tot het brengen van een huisbezoek wordt groter. Dit kan toch geen bezwaar zijn als de onbereikbaarheid van huisartsen gedeeltelijk wordt opgelost en de patiënt zelf bereid is hier gedeeltelijk voor te betalen?”

– Een landelijke dekking van 24 uur per dag bereikbare artsen is onhaalbaar

“De LHV hanteert vaak dezelfde armoedige argumenten, maar SOS-arts is een private onderneming gebaseerd op zakelijk inzicht. Eén SOS-arts zal in de bereikbaarheid in Nederland al vergroten. De groei naar landelijke dekking zal dus een doorlopende kwaliteitsverbetering zijn. Dat is wat anders dan het huidige systeem van jarenlang praten over veranderingen, wat erg veel tijd heeft gekost en tegelijk niets heeft opgeleverd.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

De bedenkingen van de LHV

De reactie van SOS-arts (doc-bestand)

Lees ook:

LHV: ‘SOS-arts is niet wenselijk’

‘NZa bepaalt tarief voor initiatieven als SOS-arts’

SOS-arts klaagt verzekeraars aan bij NMa

LHV en Klink naar de rechter

SOS-arts gaat door in Brabant

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.