Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP-Kamerlid Slagter: ‘EPD voor veel mensen nog niet helder’

Mario Gibbels
Tineke Slagter, Eerste Kamerlid voor de SP maar ook voorzitter van de Eerste Kamercommissie voor VWS, kijkt tevreden terug op de expertmeeting over het landelijk EPD die vorige week plaatsvond in de Eerste Kamer. “Het is goed dat de discussie wordt voortgezet.”

Heeft de expertmeeting geleid tot nieuwe inzichten?

“Wat duidelijk naar voren kwam was dat het voor heel veel mensen nog niet helder is waar het precies over gaat. Wat dat betreft is er nog veel voorlichting nodig. En dat toonde nog eens aan dat de minister veel te vroeg is geweest met zijn brief over de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen opname van je gegevens in het EPD. De mensen wisten op dat moment niet waar ze precies bezwaar tegen konden aantekenen.”

Wat waren belangrijke discussiepunten tijdens de bijeenkomst?

“Een van de discussiepunten was de mogelijkheid van patiënten om hun dossier in te zien. De minister heeft al laten weten dat dit is uitgesteld maar het is wel duidelijk dat als dit eenmaal mogelijk wordt, het gevolgen heeft voor de beveiliging omdat dan ineens nog veel meer mensen toegang krijgen tot het EPD. Daarbij bleek het overigens ook niet bij iedereen duidelijk dat het vooralsnog alleen gaat om de inzage in de gegevens zoals die zijn opgenomen in het EMD en WDH.”

Hoe staat u daar zelf in?

“Natuurlijk ben ik er voorstander van dat een patiënt zijn dossier kan inzien. Maar, het klinkt misschien wat bevoogdend, ik heb toch liever als huisarts, als een van mijn patiënten zijn dossier wil inzien, dat ik daar zelf bij ben om tekst en uitleg te geven. En ik vraag me ook af hoe het zit met de beveiliging als een patiënt toegang krijgt tot zijn dossier. Hoe voorkom je dat ook anderen die gegevens dan inzien? Wat in ieder geval duidelijk werd tijdens de bijeenkomst dat het inzagerecht van invloed zal zijn op de relatie tussen patiënt en huisarts.”

De beroepsorganisaties en het ministerie van VWS hebben vlak voor de expertmeeting overeenstemming bereikt over een uitgangspuntennotitie. Is dat nog van invloed geweest op de discussie?

“De LHV heeft tijdens de bijeenkomst benadrukt dat de ledenvergadering van de LHV de notitie nog moet goedkeuren. Het was sowieso verwarrend dat bijvoorbeeld in een uitzending van Nova een huisarts, die deel heeft genomen aan een pilot met het WDH in Twente, hier heel negatief over was terwijl mevrouw Borghuis van de Centrale Huisartsendienst Nijmegen en de heer Gerla uit de regio Rijnmond juist weer heel positief waren over het landelijk EPD.”

U zei tijdens het vorige interview met ICTzorg dat het gaat om een onvoldragen en onvoldoende doordacht wetsvoorstel. Vindt u dat nog steeds?

“Ja, dat vind ik nog steeds. En daarom is het goed dat er nog een tweede vragenronde komt en de discussie wordt voortgezet.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.