Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

SP: te hoge werkdruk en slechte communicatie bij Cordaan

Mark van Dorresteijn
Bij de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan is de werkdruk te hoog en luistert de bedrijfstop niet naar de werkvloer. Dat blijkt uit 130 klachten bij het meldpunt van de SP.
SP: te hoge werkdruk en slechte communicatie bij Cordaan

Amsterdams SP-raadslid Carolien Boelhouwer licht het nog niet openbare eindrapport toe in het decembernummer van Zorgvisie. “Er is chronische onderbezetting. Medewerkers krijgen te weinig tijd om taken uit te voeren. Stagiaires werken soms alleen op afdelingen met meervoudig gehandicapten of autisten. Cordaan werkt veel met invalkrachten, waardoor er fouten ontstaan bij het ronddelen van medicatie.”

Communicatie

Verontrustend vindt Boelhouwer dat de communicatie met medewerkers te wensen overlaat. “Medewerkers vinden geen gehoor voor hun klachten. Ze hebben het gevoel dat ze niet serieus worden genomen. Kritische managers die de problemen aan de kaak stellen, worden ontslagen. De top luistert niet naar de werkvloer en geeft geld uit aan verkeerde zaken. Voor een galerie naast de Hermitage betaalt Cordaan een hoge huur. Daar worden kunstwerken van gehandicapten verkocht, maar de makers zien nooit iets terug van de opbrengst. Terwijl er wel wordt bezuinigd op verf en kwasten. Dat zet kwaad bloed.”

Bezuinigingen

Op de vraag of een meldpunt voor een willekeurige andere zorgaanbieder niet hetzelfde beeld zou geven, antwoordt Boelhouwer. “Cordaan heeft niet alleen schuld. Veel zorgorganisaties hebben deze problemen. Dat komt door de bezuinigingen van het rijk op de AWBZ.”

Reactie Damen

Bestuursvoorzitter Eelco Damen wil niet reageren op de bevindingen van het meldpunt van de SP, zolang hij daar niet zelf kennis van heeft genomen. Damen: “We hebben de SP gevraagd om klachten direct aan ons door te geven, zodat wij direct actie kunnen ondernemen. Helaas doet de SP dat niet. We weten wel dat er vanuit het SP-meldpunt geen klachten naar de inspectie zijn gegaan.”

Systeeminstelling

In het artikel zegt Damen dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) alsnog over de brug moet komen voor Amsterdam Thuiszorg. Het valt in zijn ogen niet uit te leggen waarom de IJsselmeerziekenhuizen wel 18 miljoen euro kregen en Amsterdam Thuiszorg niets. “De NZa gebruikt als argument dat het ziekenhuis een ‘systeeminstelling’ was voor de zorg in de Flevopolders. Maar Amsterdam Thuiszorg was een systeeminstelling voor de thuiszorg in Amsterdam!” Enkele weken na het interview stelt Damen dat Cordaan bij nader inzien toch geen geld wenst van de NZa. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Geen fraude bij Cordaan

Bussemaker boos op Cordaanbestuurder Damen

SP: Honderd klachten over Cordaan

5 REACTIES

 1. Wat een dom kortzichtige opmerking Annie. Als er een iemand opkomt voor de rechten van Clienten van Cordaan ben ik het wel. Ik heb het niet nodig om naar de mond van mijn werkgever te praten. Ik trek over alles mijn mond open en ben daar nog nooit voor door Cordaan voor terug gefloten !

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben Galeriehouder van Amsterdam Outsider Art de Galerie van Cordaan. Wat daar staat klopt niet. 65 procent van de verkochte werken gaat namelijk naar de Kunstenaars. 35 procent gaat naar de Galerie. Vreemd dat ik als Galeriehouder nooit ben benaderd,dat is jammer want dan had u informatie uit de eerste hand kunnen krijgen.

 4. Ik werk heel lang voor cordaan nog nooit heb ik mee gemaakt dat wij veel met invalkrachten werken
  Dat stagiares alleen werken heb ik niet mee gemaakt in al die jaren .Dat invalkrachten medicijenen delen heb ik ook niet mee gemaakt .
  Dat er fouten gemaakt worden kan gebeuren is ook niet om goed te praten ,dat het weer naar buiten moet begrijp ik niet .
  Nu word heel cordaan afgerekend
  daar door kan er heel boos om worden.
  Cordaan is zorginstelling maar wij alle mensen die bij cordaan werken moeten er iets van maken
  want wij zijn het gezicht van cordaan .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.