Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Splitsing Amsterdam Thuiszorg nabij

Het snel groeiende landelijke zorgconcern Evean en de Zonnehuisgroep Amstelland willen een deel van het financieel noodlijdende Amsterdam Thuiszorg overnemen. Dat meldt het NRC Handelsblad.

Een woordvoeder van Evean zegt in de krant dat een “intentie is uitgesproken”, maar dat nog geen overeenkomst is getekend. Zij bevestigt dat Evean en Zonnehuisgroep over de overname praten van ongeveer dertig procent van de klanten van Amsterdam thuiszorg.

Reddingsactie

De opsplitsing van Amsterdam Thuiszorg moet tegemoetkomen aan de voorwaarde van concurrentieautoriteit NMa om akkoord te gaan met een reddingsactie voor het bedrijf. Amsterdam Thuiszorg is na twee achtereenvolgende verliesjaren (2006 en 2007) door zijn complete eigen kapitaal heen en wil fuseren met Cordaan (51.00 werknemers). Cordaan is een kapitaalkrachtige Amsterdamse exploitant van verpleeg- en verzorgingshuizen.

Overname

De NMa, de Nederlandse Mededingingsautoriteit, wilde eind vorig jaar alleen instemmen met een overname door Cordaan als de dominante lokale positie van Amsterdam Thuiszorg (omzet 2006: 111 miljoen euro) ontmanteld zou worden. Amsterdam Thuiszorg is een van de vijf grootste Nederlandse thuiszorgbedrijven.

Gesaneerd

De NMa vindt dat er na een fusie met Cordaan te weinig concurrentie overblijft. Amsterdam Thuiszorg heeft in Amsterdam ongeveer tweederde van de markt voor huishoudelijke hulp in handen.Bij Amsterdam Thuiszorg werken ongeveer 4.500 mensen. “Het is absoluut ons uitgangspunt dat het hele personeel meegaat naar de drie nieuwe eigenaren”, zegt bestuurder Gert Noortman van de vakbond AbvaKabo FNV in het NRC. “Bij Amsterdam Thuiszorg is al flink gesaneerd om het bedrijf financieel soepel te laten fuseren. We accepteren niet dat dat nu nog een keer gebeurt.”

Aanbesteden

Evean en de Zonnehuisgroep Amstelland staan beide al op de lijst van elf thuiszorgbedrijven waarmee de gemeente Amsterdam zaken doet. Gemeenten zijn sinds 2007 verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp die zij op de markt aanbesteden. De Zonnehuisgroep Amstelland (1.000 medewerkers) exploiteert vooral verpleeg- en verzorgingshuizen in Amstelveen en Amsterdam. Evean biedt landelijk een breed scala aan zorg aan. (NRC Handelsblad)

Links:

NMa: ‘Kartelafspraken binnen de thuiszorg’

Nieuwe NMa-richtlijnen voor samenwerking

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.