Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spreekkameronline.nl wint Beyond Borders award

Mark van Dorresteijn
Spreekkameronline.nl heeft de Beyond Borders in de zorg award 2014 gewonnen. Dit is een initiatief voor videoconferencing voor ondermeer huis- en bedrijfsarts spreekuren. De prijs is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt en is gegeven aan de meest vernieuwende, creatieve en impactvolle samenwerking in de zorg.
Spreekkameronline.nl wint Beyond Borders award
Foto: ANP - Koen Suyk

De startup Spreekkamer Online introduceert het eerste online videosysteem, speciaal ontwikkeld voor zorgconsulten op afstand. Het systeem gaat van start bij tientallen artsen en zorgaanbieders. Dagelijks houden huisartsen, bedrijfsartsen en medisch specialisten miljoenen herhaalconsulten waarbij geen lichamelijk onderzoek plaatsvindt. Zowel artsen als patiënten ervaren deze consulten vaak als inefficiënt en belastend. Patiënten moeten van en naar het ziekenhuis of de praktijk reizen en dan vaak nog wachten. Met Spreekkamer Online meldt een patiënt zich op het afgesproken tijdstip in de online spreekkamer vanuit huis of waar hij maar wil in en kan hij een persoonlijk gesprek voeren met zijn arts. Alleen al medisch specialisten zouden jaarlijks minimaal 3,6 miljoen herhaalconsulten online kunnen doen. De videoconsulten zijn bovendien financieel interessant voor zorgaanbieders omdat ze sinds 2013 als reguliere herhaalconsulten kunnen worden gedeclareerd.

Technische voorwaarden

Er is geen grote investering vereist; het systeem kan in licentievorm worden afgenomen als een zogenaamde ‘software as a service’ (SaaS). Dit betekent dat zowel de arts als patiënt geen software hoeft te installeren. Alleen een computer met normale internetverbinding en webcam zijn vereist. Spreekkamer Online kan worden gekoppeld met het bestaande (afspraak)systeem van de zorgaanbieder. Spreekkamer Online is volledig Nederlands, wat betekent dat ook hosting op Nederlandse servers plaatsvindt. Daarnaast voldoet het systeem aan de veiligheidsnormen in de zorg.

Jury

De jury, bestaande uit Anita Arts (Flevoziekenhuis) (voorzitter jury), Rian Veldhuizen (KNGF), Eitel Homan (NZA), Marg Jansen (Van Doorne), Joke van Lonkhuijzen (Cordaan) hebben samen met de aanwezigen het project Spreekkameronline.nl als winnaar gekozen. De praktische toepasbaarheid onder een grote doelgroep waren van doorslaggevend belang. ‘De zorg zit op dit initiatief te wachten’, aldus de jury.

Andere initiatieven

De tweede en derde plek zijn er voor Stumass, studentenhuizen met (zorg)begeleiding voor autistische HBO en WO studenten en Therapieland, een website ter preventie van mentale ziekten, biedt zelfhulpvragenlijsten en online therapie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.