Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

St. Elisabeth heeft primeur van 24/07 traumachirurg

In het Traumacentrum St. Elisabeth in Tilburg is met ingang van 1 oktober 24 uur per dag en 365 dagen per jaar een traumachirurg aanwezig. Hiermee is het Traumacentrum St. Elisabeth het eerste ziekenhuis in Zuid-Nederland met de 24-uurs aanwezigheid van traumachirurgen.
St. Elisabeth heeft primeur van 24/07 traumachirurg

Het traumacentrum behandelt patiënten die als gevolg van een ongeval verschillende (levensbedreigende) verwondingen hebben opgelopen. Dankzij de fusie van het St. Elisabeth Ziekenhuis en het TweeSteden ziekenhuis (met vestigingen in Tilburg en Waalwijk) is het mogelijk om meer chirurgen aan te stellen. Daarmee is voortaan 24-uurs aanwezigheid gegarandeerd. Dit levert belangrijke tijdwinst op voor meervoudig gewonde traumapatiënten die acuut geopereerd moeten worden. De investeringen in medewerkers en inrichting moeten er toe leiden dat het Traumacentrum St. Elisabeth op termijn 80 procent van alle meervoudig gewonde traumapatiënten uit Noord-Brabant gaat behandelen, op dit moment is dat al 55 procent (ruim 300 patiënten).

Voorzieningen

Eerder werd in twee nieuwe traumakamers en apparatuur geïnvesteerd; op de Spoedeisende Hulp staat een geavanceerde verrijdbare CT-scanner waardoor traumapatiënten niet meer naar de afdeling Radiologie verplaatst hoeven te worden voor een scan. Het voorzieningenniveau voldoet hiermee aan de hoogste standaard waardoor complexe traumazorg zich nog verder in Tilburg kan concentreren. Nu al zijn anesthesisten 24 uur per dag beschikbaar en vanaf januari 2014 zijn ze ook 24 uur per dag in het ziekenhuis aanwezig.

Meer kans op overleving

In Nederland zijn elf ziekenhuizen aangewezen als traumacentrum. Het Traumacentrum St. Elisabeth is hét traumacentrum voor de regio Brabant en wil de komende jaren uitgroeien tot één van de grootste traumacentra van Nederland. ‘Landelijk zijn traumachirurgen na oproep binnen 15 tot 30 minuten aanwezig in het ziekenhuis. In veel ziekenhuizen wordt de eerste opvang veelal gedaan door arts-assistenten. Wij willen direct zorg op het hoogste niveau bieden en daarom vanaf het allereerste moment ter plaatse zijn’, vertelt traumachirurg Stefan van Zutphen. ‘24-Uurs aanwezigheid van traumachirurgen levert voor de patiënt direct meer kans op overleving op’, aldus zorggroepmanager Willem Wiegersma.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.