Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

St. Radboud bouwt kankerkliniek in Boxmeer

UMC St. Radboud gaat een satellietziekenhuis voor oncologische zorg bouwen in Boxmeer. Het UMC werkt daarbij samen met het Boxmeerse Maasziekenhuis Pantein. De satelliet komt pal voor de deur van het nieuw te bouwen commerciële kankerziekenhuis, ook in Boxmeer.

Met deze kankerkliniek doet het UMC St. Radboud een tegenzet in de strijd om kankerpatiënten in Zuid Oost Gelderland. Volgens Melvin Samsom, lid van de Raad van Bestuur van het UMC, is het plan vooral bedoeld om de eigen zorgmarkt te beschermen.

‘Wij zijn veel beter’

Samson zegt in dagblad De Gelderlander geen particuliere kliniek binnen zijn ‘zorgterritorium’ te dulden waar hoogwaardige zorg geboden zou worden die aan de UMC’s moet zijn voorbehouden. Samsom: “Het plan voor een particuliere oncologische kliniek in Boxmeer heeft ons destijds verrast. We hebben wel altijd onze twijfels gehad over de haalbaarheid. Het initiatief heeft onze plannen in een stroomversnelling gebracht.” De Raad van Bestuur van het UMC zegt marktwerking in de zorg toe te juichen. “Maar wij zijn natuurlijk veel beter in staat specialistische oncologische zorg te bieden en hebben ook ambities die uit te breiden.” Volgens Samsom wordt de komst van de nieuwe UMC-kliniek gesteund door de regionale zorgverzekeraars.

Meer behandelmogelijkheden

Patiënten uit de regio hoeven straks niet meer naar Nijmegen voor multidisciplinaire zorg- en behandelmogelijkheden, waaronder poliklinische zorg, dagbehandeling en radiotherapie. Artsen uit het UMC St. Radboud en het Maasziekenhuis Pantein werken nauw samen. De gezamenlijke oncologische kliniek gaat naar verwachting begin 2011 open.

Toestemming

De nieuwe commerciële kliniek, het Hansa Oncology Clinics, kreeg half april toestemming van minister Klink in het kader van de Wet Toelating Zorginstellingen. Hiermee is het ziekenhuis in oprichting officieel een instelling voor medisch specialistische zorg. Dat betekent dat zorgverzekeraars de behandelingen gaan vergoeden. Hansa Oncology Clinics hoopt in 2012 haar deuren te openen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Ziekenhuis Boxmeer heeft toelating binnen

‘Boxmeer is vereerd met private oncologische kliniek’

Lex de Lange: ‘Ziekenhuizen worden boos op ons’

2 REACTIES

  1. je houdt het niet voor mogelijk. moet er op alle mogelijke – en onmogelijke – manieren op de zorg worden bezuinigd, gaat St.Radboud investeren in concurrentie. en straks komen beide klinieken klagen dat de exploitatie niet uit kan en zit de regio weer zonder deze zorg. doe iets, minister, aan deze verspilling.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.