Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

St Radboud start negen digitale poli’s

Mark van Dorresteijn
Het UMC St Radboud heeft negen nieuwe digitale poli’s geopend. Het zijn poli’s voor hartfalen, ALS (spierziekte), psoriasis, prostaatkanker, levende nierdonoren, AGS (bijnierstoornis), hemofilie, schisis en vaatproblematiek. De nieuwe digitale poli’s sluiten aan bij zorg 2.0: het nieuwe denken in de zorg.
St Radboud start negen digitale poli’s

“We merken dat de digitale poli’s voor iedereen interessant zijn”, vertelt Louise Bellersen, cardioloog bij de poli hartfalen. “Niet alleen jongeren, maar ook ouderen zijn erg geïnteresseerd in informatie rondom hun aandoening. Ouderen doen er doorgaans wel wat langer over om te begrijpen hoe het systeem in elkaar steekt, maar ze worden er steeds handiger in. Mocht het echt niet lukken dan kunnen wij op de poli uitleg geven.”

Digitaal dossier

Via de digitale poli’s kunnen patiënten, als ze zijn ingelogged met hun DigiD, op elk moment van de dag hun eigen medische dossier bekijken en informatie over hun aandoeningen inzien. Het medisch dossier bevat onder meer lab- en röntgenuitslagen, gemaakte afspraken en medische brieven. Bellersen: “In het systeem zit overigens een vertraging gebouwd. Hierdoor kan de dokter als eerste de informatie aan de patiënt verstrekken en vooral bij zware diagnoses zal dit het geval zijn. In de toekomst zal de patiënt steeds meer mede-eigenaar worden van het medische dossier.” Tot slot kunnen patiënten via de digitale poli chatten met de behandelaar of medepatiënten.

Controlefunctie

De digitale poli heeft ook een controlefunctie. Patiënten kunnen zaken als medicijngebruik, bloeddruk en gewicht wekelijks invullen. Als er belangrijke afwijkingen zijn kan het medische personeel ingrijpen door zelf contact te zoeken met de patiënt. Ook medicijngebruik aanpassen behoort tot de mogelijkheden. “Vooral in het buitenland wordt er veel gebruik gemaakt van telemonitoring door externe partijen en dat werpt zijn vruchten af. Wij bieden nu eenzelfde functie aan vanuit het ziekenhuis.”

Transitie naar het web

De transitie naar het web kan voor problemen zorgen, maar volgens Bellersen zijn deze goed ondervangen. “Het dossier bevat medische informatie, dus we schrijven geen patiëntvriendelijke diagnoses. We merken echter dat patiënten vaak prima snappen wat er staat en anders kunnen zij altijd vragen om uitleg.” Problemen kunnen ook ontstaan wanneer patiënten roekeloos met hun eigen dossier omgaan. “Wij proberen patiënten zoveel mogelijk voor te lichten over de gevaren. Voorafgaand aan het bezoek van de digitale poli krijgen bezoekers een disclaimer te lezen waarin wordt uitgelegd dat de gegevens met enige voorzichtigheid behandeld dienen te worden.”

Digitale poli voor ivf-patiënten

In 2003 startte het ziekenhuis de eerste Nederlandse digitale poli voor ivf-patiënten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 95 procent van de stellen de digitale ivf-poli intensief gebruiken en waarderen. De resultaten van dit onderzoek hebben bijgedragen tot het verder uitrollen van negen digitale poli’s met ziektebeelden die zich hiervoor lenen. Het UMC St Radboud verwacht in de loop van het jaar nog zo’n twintig digitale poliklinieken te openen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

UMC St Radboud spoort digitaal problemen kinderen op

Zorgverzekeraars zetten nota’s online

‘Online behandeling boulimia verkleint drempel’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Het is waar dat de babyboomers vaak meer moeite hebben met de digitale snelweg. Maar vele hebben die weg toch gevonden en gebruiken het adequaat. Het is ook belangrijk, het internet heeft ons leven in 15 jaar compleet veranderd en verandert de maatschappij in een versnellend tempo. Haken wij niet in, dan vallen we er uit!30-40 jaar is een eeuwigheid als je ziet hoe snel de ontwikkelingen gaan. Kijk naar de impact via social media, de kortere lijnen naar informatie (in dit geval van patient naar ziekenhuis en vice versa, enz. Bedrijfsvoering, sociale interactie, kennis delen, het belang van directe informatie: in een paar jaar heeft dit de maatschappij zoals wij die kennen totaal omgevormd. Daaro zijn dit soort initiatieven zo goed.Het Radboud speelt perfect in op de ontwikkelingen.

  2. Lees alle reacties
  3. Digitaal is voor de generatie over 20 / 40 jaar. Mijn leeftijdsgenoten vanaf de jaren 1946 tot heden zijn daar niet mee opgegroeid. Over 30/40 jaar kan het goed werken. Als ik kijk naar de problemen met het EPD ; etc. kan het jaren duren als dit daadwerkelijk goed en Europees gerealiseerd is. Er spelen heel veel commercielen belangen. Op het moment dat je iets nieuws heb ge- introduceerd , is het al verouderd.Wij lopen achter de feiten aan. Dat blijft en de dat is de Business !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.