Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Staatssecretaris hevelt thuiszorg naar gemeenten over

De AWBZ dekt voortaan alleen nog het verblijf in een gehandicapteninstelling, verzorgings- of verpleeghuis. Alle zorg buiten deze instellingen moeten gemeenten gaan regelen. Deze voorstellen van VWS-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten worden volgens de Volkskrant vandaag in het kabinet besproken.
Staatssecretaris hevelt thuiszorg naar gemeenten over

Een VWS-woordvoerder bevestigt dat het kabinet vandaag spreekt over voorstellen uit het Regeerakkoord en het Bestuursakkoord. Veldhuijzen van Zanten stelt volgens de krant een forse sanering van de AWBZ voor. Zij bezuinigt bijna twee miljard euro op deze zorg. Bijna 300.000 hulpbehoevenden raken hun zorgaanspraak kwijt. Zij kunnen nog bij de gemeente aankloppen voor hulp. Die kunnen ‘professionele ondersteuning, vrijwilligers en leerlingen via maatschappelijke stages’ inzetten om zorg te verlenen.

Zintuigelijke beperking

“Het gaat”, schrijft Veldhuijzen, “om mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking, ouderen met somatische of psychogeriatrische problematiek, volwassenen met psychiatrische problematiek en om jeugdigen met psychiatrische problematiek in combinatie met opvoed- en opgroeiproblemen.”

Taakuitbreiding

De gemeenten krijgen een budget dat ‘in overeenstemming is met de taakuitbreiding’. Hoeveel geld de gemeenten krijgen, meldt de staatssecretaris niet. Ze mogen zelf bepalen hoe zij zorg verlenen. “Wel moeten gemeenten over de uitvoering van hun taken en de keuzen die zij daarbij maken verantwoording afleggen aan hun burgers”, schrijft Veldhuijzen van Zanten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

PvdA wil AWBZ-zorg naar de Wmo

Tegenvallers voorjaarsnota in ggz en AWBZ

RVZ: Straf voor gemeenten met veel AWBZ-cliënten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Al meer dan een jaar schrijf ik fanatiek over de bezuinigingen; ik werk in de thuiszorg en zie de ellende dag in dag uit. Iedereen wordt afhankelijk gemaakt van het bedelen. En dadelijk van de richtlijn van een gemeente en de bijbehorende wethouder van onsociale zaken en een ambtenaar. Dan mogen we zelf de zorg gaan indiceren, zegt men, maar de indicatie is nog geen geld waard. Het wordt het ene gat vullen met het andere, zorg moet goedkoper, de ervaren verzorgenden en verpleegkundigen gaan te duur worden en er is geen volledige nieuwe lichting opgeleiden. Het was al zo minnetjes en het wordt nog erger. Niet alleen voor de mensen die zorg nodig hebben, ook voor hen die verlenen. De krachten moeten gebundeld.
  http://urly.nl/235

 3. We weten waar alle bezuinigingen in de zorg begonnen zijn, maar waar stopt het?
  Waar heeft de staatssecretaris haar gedachten wanneer ze dit er wil door drukken?
  Wanneer je nu naar de gemeente gaat met een vraag doen deze alles om er om er onder uit te komen.Een andere rolstoel? How maar! Ja, het kan als de persoon overleden is (pers ervaren)!
  Nu de thuiszorg naar de gemeente: diegene die als om hulp hebben gevraagd en naar huis zijn gestuurd, krabben zich wel enkele malen achter het oor eer ze weer naar de gemeente gaan. Vooral wanneer je zó vriendelijk geholpen wordt. Niet dus!
  Laat de thuiszorg bij diegen die er verstand van hebben en niet naar lieden die er bij staan en er naar kijken!!!!

 4. En welke criteria zijn er om opgenomen te worden in een gehandicaptenzorginstelling, verzorgingshuis of verpleeghuis?
  Wie indiceert, wie toetst.
  Dit is wat je nu noemt medicalisering en institutionalisering. Je jaagt de mensen de instellingen in. Mensen doen hun uiterste best om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven leven en wonen. Maar daar wordt men nu voor gestraft? Hoe krom is dit besluit? En daar is de VVD (hoe verdien ik zo snel mogelijk geld over de ruggen van de minder gefortuneerden) en het CDA (waarden: zorgzaam en christelijk) en de PVV (1 man vol gebakken lucht) verantwoordelijk voor. Degenen die hier op gestemd hebben moeten zich schamen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.